2024. április 25. - Márk

Görög temetőt tártak fel

A görög korból származó sírok százaira - az eddigi legnagyobb görög nekropoliszra - bukkantak Szicília szigetén, Himera közelében.
2008. november 13. csütörtök 06:10 - Hírextra
Az időszámítás előtti VI-V. századi temetőben katonák, civilek és gyermekek csontvázát találták, korabeli "cumisüvegeket" és különféle használati tárgyakat.

Az ásatásokon lámpásokat, kerámiatárgyakat, sőt a csecsemők közelében "cuclisüvegeket" találtak a katonák, a civilek, és a távoli csatákban foglyul ejtett halottak maradványai mellett.

A leletre egy vasútvonal építése közben bukkantak a himerai síksághoz közel. Ez a terület az V. században két véres csatának is színhelye volt, amikor Siracusát, a görögök szövetségesét a karthágói Hannibál lerombolta.

A legjelentősebb felfedezés egy közös sír: ebben olyan csontvázak tucatjait találták, akiken súlyos ütések és nyílvesszők okozta sérülések nyomai láthatók. A szakértők szerint ez egyértelműen arra utal, hogy csatában estek el.

A halottakat hanyatt fekve temették el. A sírok egyharmada gyermeksír. A csecsemőholttesteket amforákba tették, melléjük olyan agyagkancsókat helyeztek el, amelyek több mint 2500 évvel ezelőtt "cumisüvegként" voltak használatosak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását