2024. április 29. - Péter

Az OGY egyenlőre nem foglalkozik a szlovák üggyel

Az Országgyűlés egyelőre nem fogad el politikai nyilatkozatot a szlovákiai magyarellenes megnyilvánulásokról - közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság csütörtöki ülése után.
2008. november 13. csütörtök 11:00 - Hírextra
Mint mondta, a frakciók megállapodtak abban, hogy ez a kérdés addig nem kerül napirendre, amíg a köztársasági elnök, a miniszterelnök és ő maga nem találkozott szlovák partnerével.
Számunkra az a fontos, hogy megegyezés szülessen, és tisztázódjanak a feszültséget okozó kérdések - fogalmazott.

Szili Katalin bejelentette: kezdeményezi a szlovák házelnöknél, hogy vonják vissza azt a határozatot, amely szerint a pozsonyi törvényhozás elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Koalíció Pártjának képviselői részt vegyenek egy másik ország parlamentje, a magyar Országgyűlés égisze alatt létrehozott testület, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) munkájában. Hozzátette: ezt a miniszterelnök is kezdeményezi a magyar-szlovák kormányfői találkozón, szombaton.
A házelnök hangsúlyozta: a KMKF nem sérti egyetlen ország szuverenitását sem, Európában számos hasonló megoldás van.

Az Országgyűlés elnöke bízik benne, hogy mielőbb tud találkozni Pavel Paskával, akit parlamenti határozat is kötelez arra, hogy egyeztessen vele. Pontos időpont azonban egyelőre nincs.
Szili Katalin nem kívánt nyilatkozni a Sándor-palotában folytatott reggeli megbeszélésről, amelyen a köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel egyeztetett arról, hogy milyen közös álláspontot képviseljenek a magyar-szlovák viszony kezelésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását