2024. április 29. - Péter

Az egyház doktora lehet egy hatéves korában meghalt kislány

Egy 1937-ben rákbetegségben meghalt hatéves olasz kislányt "a katolikus egyház doktorává" nyilváníthatnak - ezt a címet a legjobb teológusoknak és a hit kiemelkedő tanúinak szokták adományozni.
2008. november 13. csütörtök 18:02 - Hírextra
"Antonietta Meo boldoggá avatási pere már megkezdődött és egyesek arról beszélnek, hogy az egyház új doktorává is nyilváníthatják" - közölte csütörtökön José Redrado bíboros, a pápai egészségügyi tanács titkára, akinek szavait a SIR, az olasz püspökök sajtószolgálata ismertette.

A kislány, akit családiasan Nennolina néven emlegettek, "százötven, Jézushoz, Szűz Máriához és a Szentlélekhez intézett levélből álló naplót hagyott maga után, és a szakértőket valósággal elképesztette, hogy ezekből az írásokból csodálatos teológiai teljesség bontakozik ki" - mondta a főpap.

Jelenleg a legfiatalabb szent, akit az egyház doktora címmel illetnek, az 1897-ben 24 éves korában elhunyt francia Therese de Lisieux, őt 1925-ben nyilvánították szentté és 1997-ben az egyház doktorává.

Antonietta Meo Rómában élt. Öt és fél éves volt, amikor egyik lábát csontrák miatt amputálni kellett. XVI. Benedek pápa decemberben adott zöld utat a boldoggá avatási per elkezdéséhez. A Vatikán által akkor közzétett anyag szerint "az élénk és vidám kislány" betegsége idején "intenzív misztikus életről tett tanúbizonyságot".

A Vatikáni Rádió példaként idézte a kislány egyik, "a gyermek Jézushoz" címzett levelét: "Drága gyermek Jézus, te szent vagy, jó vagy, gyakorolj velem szemben kegyet, add vissza a lábamat. Ha nem akarod, legyen meg a te akaratod."

Jelenleg a katolikus egyháznak valamivel több mint harminc doktora van, közülük Szent Ágoston és Aquinói Szent Tamás a legismertebb.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását