2024. május 5. - Györgyi

Ateisták kampányolnak

Egy ateista szövetség reklámkampányba kezd az év végi ünnepek előtt az Egyesült Államokban, ahol az emberek 60 százaléka azt állítja: minden nap imádkozik.
2008. november 13. csütörtök 16:44 - Hírextra
"Miért higgyünk Istenben? Legyünk jók egyszerűen a jóság szeretetéért" - hangzik a The Washington Post és a The New York Times hasábjain megjelent reklám jelmondata, és ugyanez lesz olvasható a jövő héttől Washington buszjáratain.

A cél: "megérinteni azokat, akik nem hisznek Istenben, hogy érezzék, nincsenek egyedül még az ünnepek alatt sem, amikor vallásos üzenetekkel bombázzák őket" - magyarázta Roy Speckhardt, a kampányt kezdeményező American Humanist Association igazgatója.

Korlátozott terjesztése ellenére a reklám máris különböző reakciókat váltott ki az interneten. "Rendben, nem vagytok hívők, de nem várjatok örök életet, amikor Jézus az idők végezetével visszatér" - írta egy washingtoni rádió honlapján egy magát Kassianiként jegyző internauta. Egy másik, Daffoje Nick névre hallgató hozzászóló keményebben fogalmazott: "Ha megengedjük az ateistáknak, a homoszexuálisoknak vagy bárkinek, hogy olyan nézeteket terjesszenek, amelyek szemben állnak azoknak a személyeknek és vezetőknek a véleményével, akik már sokszor tanúságot tettek bölcsességükről, éleslátásukról és megértésükről, elérkeztünk a mélypontra". Más internauták viszont a véleménynyilvánítási szabadságot védik és hangsúlyozzák: az amerikaiak már kerülik a karácsony szót, és inkább az "ünnepek évadjáról" beszélnek, hogy ne sértsék a nem-keresztényeket.

Az Egyesült Államokban a lakosság többsége keresztény, a protestánsok és a katolikusok együtt a lakosság háromnegyedét teszik ki. A Pew Research Center vallási és közéleti fórumának felmérése szerint tíz emberből hat állítása szerint minden nap imádkozik, a megkérdezett 35 ezer ember háromnegyede úgy véli, hogy a Paradicsomba jutnak azok, akik arra érdemes életet éltek.
Érdekes módon ez a közvélemény-kutatás azt is kimutatta, hogy a magukat ateistáknak vallók egyötöde hisz Istenben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását