2024. május 3. - Tímea, Irma

Képzavar a galériában

Képzavarban van a Tate Modern galéria Londonban: nem tudja, hogy jól rakott-e ki két absztrakt festményt.Nem attól tart, hogy a szög gyenge és esetleg leszakadhatnak a képek, hanem hogy valóban a jó oldaluk van-e felül, illetve alul, de még az oldalsó old
2008. november 12. szerda 07:16 - Hírextra
Mark Rothko festményeiről van szó, és sajnos a mester már nem segíthet a megfejtésben, mivel 38 éve halott. Fotók sincsenek a festményekről, hogy legalább azok segítenének a di-, sőt, egyenesen "kvadrolemmában".

A két kép feltehetően 90 fokos tévedéssel lóg, amire a minap hívta fel a figyelmet a Daily Telegraph című brit lap műkritikusa, Richar Dormant. Szerinte a festő a csíkokat nem függőlegesekre, hanem vízszintesekre álmodta meg. A Tate úgy is rakta ki őket elsőre - több évtizede -, ám azután a - már szintén csak - néhai igazgató függőlegesre módosított egy kollégájának tanácsára. 1987-ben azután ismét "vízszintbe kerültek", amikor külön Rothko-kiállítás nyílt. 2000-ben azonban megint "fordultak egyet", amikor bekerültek a Rothko-terembe, és azóta is függőlegesen függenek.

Mármost, ha sikerülne is végre eldönteni, hogy vertikális vagy horizontális-e a helyes fekvés, és ha a horizontális "jönne ki" végeredményül, akkor sem biztos, hogy stimmelne a módosítás, mivel jön a "most akkor fejjel lefelé vagy felfelé van?" dilemma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását