2024. április 29. - Péter

Eltérő egészségügyi adatok

Jelentősek az eltérések az ország különböző területein, illetve társadalmi csoportjaiban élők egészségi állapotában; a zalaszentgróti kistérségben például kétszer nagyobb a halandósági kockázat, mint a veszprémiben, de ez a mutató sok tekintetben Budapest
2008. november 12. szerda 16:35 - Hírextra
Az eltérések egy részét biológiai tényezők, más részét társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek okozzák. Az egyéni tényezők elsődlegesek a lakóhelyi környezethez, de még az egészségügyi ellátás színvonalához képest is. A lakosság egészségi állapota csakis az egyenlőtlenségek csökkentésével egyidejűleg javítható - derül ki az EgészségMonitor Kutató és Tanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft. tanulmányából.

A megyéket és a fővárost összehasonlítva a keringési halálozás kockázata Békésben, a daganatos halálozásé pedig a fővárosban a legnagyobb.

A betegségek kialakulása nagyban függ az iskolai végzettségtől is. Az alapfokú végzettségűek kockázata 1,6-szer nagyobb, mint a felsőfokúaké. A nem dolgozók hátránya 1,8-szeres, a nagyon rossz anyagi helyzetben lévőké pedig 1,9-szeres volt.

Azoknál, akik nehéz helyzetükben családra, barátokra nem számíthatnak, az egészség megromlásának kockázata csaknem másfélszeres volt azokhoz képest, akiknek van segítségük a közvetlen környezetükben.

"A lakóhelyi környezet hatása - beleértve az egészségügyi ellátás színvonalát is - nagyrészt az egyéni tényezőkön keresztül jut érvényre, a környezet közvetlen hatásának jelentősége másodlagosnak bizonyult" - olvasható az Egészségbiztosítás Felügyelet sajtóanyagában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását