2024. május 6. - Ivett, Frida

Orbán újrateremtené Magyarországot

Nagy szerencsénk van ám nekünk itten Magyarföldön. Mert a válságban mely a világot állítja feje tetejére éppen egy derék magyar ember lesz, aki kivágja a rezet, aki megmondja a tutit. E legényt Orbán Viktornak híjják.
2009. március 6. péntek 13:29 - Pénzes Dávid
A válság már-már annyira brutálisan vérdermesztő, hogy jó magyar szokás szerint jól esik belőle viccet csinálni. Szeretünk nevetni saját bajainkon. Ám az élcelődést tegyük most félre. Bár e két emberforma politikus, Gyurcsány és Orbán megérdemel egy vödörnyi cinikus írást, maradjunk mégis a tényeknél.

Semmi közös

Orbán Viktor kijelentette, semmi közös nincs a Reformszövetség és a Fidesz programja között. Ez világos beszéd, aminek két magyarázata lehet. Egy: nincs Fidesz program, így nem is lehet közös pont. Kettő: van pártprogram, de az eltér a szövetség drasztikus lépéseitől, ám e program titkos. (Ennek is van üzenete, de ezt most hagyjuk.)

Orbán kijelentésének a lényege mégis az volt, hogy a Reformszövetség programja azért rossz, mert az a meglévő gazdasági alapokon nyugszik, és azt a rendszert kívánja megjavítani, ami bajba jutott, azaz a (vad)kapitalizmust. Ez pedig a Fidesz elnök szerint eleve rossz irány. Mivel e rendszer a hibás, ezért újat kell építeni.

A teremtő

Bizony ez a kijelentés sokak arcára csalt mosolyt. Hiszen könnyen lehet azt mondani, Orbán egyre nagyobbat akar markolni, meghogy ő szeretné újjáteremteni az egész nyugati világ gazdasági, pénzügyi, társadalmi rendszerét. Tény, hogy ez jól hangzik, hiszen megint lehet kicsit szapulni meg kifigurázni „Mindentnekem Viktort”, ám álljunk azért meg itt egy pillanatra.

A világ vezető lapjai, és ismert gondolkodói már a válság kezdetén belekiáltották a glóbusz fülébe, itt a lehetőség, hogy teljesen új medert szabjunk az eddigi pazarló és fogyasztásra épülő rendszernek. Ahogy a válság egyre mélyed, úgy erősödnek ezek a hangok. Legtöbbjük ökológiai oldalról fogja meg a kérdést, hiszen a természet elképesztő mértékű rombolása az egyik leglátványosabb következménye ennek az omladozó rendszernek.

Végülis mit akar Orbán?


Így az Orbán által vizionált új kapitalizmus csak egy ökológiai szemléletű, a fenntartható fejlődést szem előtt tartó rendszer lehet. Sajnos a pártelnök megnyilvánulása erre nem tért ki. Maradt a populista szólamnál, miszerint gyökeres változás kell. Ez mindig bejön, válság idején pedig hatványozottan.

A helyzet nagyon hasonlít Gyurcsány 2006-os kampányára. Amikor aranyt ígért, de moslékot öntött az országra. Orbánt mintha ugyanez motiválná. Minél nagyobb arányban nyerni, lehetőleg kétharmados többséget szerezni a parlamentben, mindenáron, majd egészen mást csinálni, mint amit igértünk. Mert muszáj lesz.

Abban tehát Orbának igaza van, hogy a teljes kapitalista rendszert kell átalakítani a pénzügyi szektortól kezdve az államigazgatáson át a fogyasztásig és termelésig. Ám jó lenne, ha kimondaná, hogy ezt kizárólag a természettel összhangban, azt védve, illetve a lehető legkisebb mértékig terhelve lehet elképzelni.

Akik már megírták

Szerencsére valóban van néhány legény és leány talpon a vidéken, aki ezt jól látja. Ők az Élőlánc Magyarországért civil szervezet. Lányi András vezetésével megalkottak egy teljes kormányprogramot árnyékkormány néven. Ez az élet minden területén a fenntartható fejlődést, a családokat, a kisgazdaságokat helyezi előtérbe, szemben a globális nagytőkével. A HírExtra még 2008 nyarán indított egy sorozatot, melyben bemutattuk valódi szakértelemmel kidolgozott terveiket.

Az persze szép dolog, hogy nekik van programjuk, az azonban tarthatatlan, hogy aki épp kormányzásra készül, annak nincs, vagy nem nyilvános. A Fidesz úgy kering jelenleg a válságban, mint kormányát vesztett hajó a zúgó tengeren. Orbán Viktor ráadásul az irányt is képtelen megmutatni. Egyelőre csak arra képes, hogy azt mondja meg, merre nem szabad indulni.

Új kapitalizmus

Adjunk igazat Orbánnak, hogy új kapitalizmust kell építeni. De hogy ezt ő tudná megmondani, azt ezek után legalábbis kétkedve kell fogadni.

Fontos azonban leszögezni, hogy Magyarország olyan katasztrofális helyzetben van, hogy ha bármiféle új rendszert szeretnénk a kapitalizmus helyet, akkor azt nálunk lehetne elsőként bevezetni és kipróbálni. Ilyen szempontból csak drukkolhatunk a következő kormánynak és kormányfőnek, hogy addigra találják ki ezt a bizonyos új kapitalista magyar utat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gubaba
2009. március 6. 15:43
Előbb feltaláljuk a langyos vizet, majd nem langyos víznek, hanem valami más egyébnek hívjuk. Nem lesz itt kapitalizmus, hanem vissza a természethez! Ami azzal az előnnyel jár, hogy most aztán világossá válik, mi haszna annak, hogy a cigányok reprezentánsai annyi kosárfonást meg gyógynövény-termesztést tanultak. Az lesz ugyanis a multi bevásárlóközpont meg orvosi ellátás helyett. Ezzel szemben a nemzet főorvosa telepatikus gyógyít a tévén keresztül.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását