2024. április 25. - Márk

MSZP: nehezebb dolguk lesz a randalírozóknak a jövőben

Kockázatosabb lesz rendbontást és randalírozást elkövetni, ha az ezzel kapcsolatos közrendvédelmi törvénycsomag hatályba lép - mondta Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. november 11. kedd 11:17 - Hírextra
A jövőben erőszakos cselekménynek minősül az, ha valakit élelmiszerrel, például tojással vagy tortával megdobnak, akkor is, ha nem okoz sérülést - közölte a politikus, aki szerint ez az értelmező rendelkezés a bírói gyakorlat törvénybe iktatását jelenti.

Bárándy Gergely szerint a tojásdobálás eddig is tilos volt, a bírói gyakorlat egységes abban, hogy ez bűncselekménynek minősül, ezt erősítette meg a Legfelső Bíróság büntető kollégiumának véleménye is. Mint mondta, volt olyan ügyész azonban, aki ezt nem így gondolta.Felhívta arra a figyelmet, hogy nem egy külön bűncselekmény törvénybe iktatásáról van szó, hanem a törvényi tényállást értelmező rendelkezésről.

Az országgyűlési képviselő a büntetési tételekről azt mondta, garázdaság esetén, ha a tojásdobálást nyilvános rendezvényen követik el, akkor maximum öt évig terjedő szabadságvesztéssel jár. Tettleges becsületsértés esetén egy évig terjedő büntetés kapható érte - fűzte hozzá.

Bárándy Gergely elmondta: a törvénycsomag szerint a hatóság eljárásának, illetve közérdekű üzemnek, például a tömegközlekedésnek a megzavarása is bűncselekménynek számít.
Azt mondta, hogy a jogszabály ezentúl több bűncselekménynek is bünteti az előkészületét, így a testi sértésnek, a közösség tagja elleni erőszaknak, a bántalmazásnak hivatalos eljárásban vagy a rablásnak.

A politikus kitért arra, hogy a bűncselekménnyé minősített hatóság eljárásának megzavarása olyan magatartást jelent, amikor valaki kihívóan közösségellenes vagy erőszakos módon a hatóság eljárást megzavarja vagy akadályozza. Ennek súlyosabb esete, ha valaki az eljárást meghiúsítja - tette hozzá.

Az Országgyűlés 210 igen, 162 nem és 6 tartózkodó szavazattal hétfőn fogadta el a közrend, valamint az igazságszolgáltatás működésének védelme érdekében szükséges egyes törvénymódosítások egyszerű többséget igénylő rendelkezéseit.

Kérdésre válaszolva Bárándy Gergely közölte: a Ház az előterjesztés azon minősített többséget igénylő részeit nem fogadta el, amely a bírósági szervezeti törvényben tisztázta volna, mi a bíróság elnökének, a bírónak, az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak (OIT) a feladata a tárgyalótermek rendjének, biztonságának a fenntartása érdekében.

A képviselő megjegyezte: a módosítást az OIT támogatta.Ha Sólyom László köztársasági elnök aláírja a törvénycsomagot, azt követően 30 napon belül lép hatályba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását