2024. május 10. - Ármin, Pálma

Klinikai kisérleteket malária elleni oltóanyaggal

Hét afrikai országban januártól megkezdik egy malária elleni oltóanyag klinikai tesztelését, ami az utolsó szakaszt jelenti az oltóanyag forgalmazásának engedélyezése előtt - tudta meg az AFP a GlaxoSmithKline brit gyógyszergyár képviselőitől, valamint a
2008. november 11. kedd 19:07 - Hírextra
Joe Cohen, aki a brit gyógyszergyárban 1987 óta foglalkozik a vakcina kifejlesztésével, a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy jelenleg ez a legfejlettebb stádiumban lévő maláriaellenes oltóanyag és az egyedüli, amely már bebizonyította hatásosságát gyermekek és csecsemők esetében az afrikai földrészen.

Az RTS,S nevű vakcina Mozambikban 5 évnél fiatalabb gyermekeknél hároméves időszakra 30 százalékos védettséget biztosít a betegség jóindulatú formái ellen és 50 százalékos védettséget a súlyosabb változatoknál.


Az új tesztsorozatra Kenya, Malawi, Mozambik, Gabon, Ghána, Burkina Faso és Tanzánia 11 klinikáján kerül sor, 16 ezer gyermek kap kísérleti oltást januártól afrikai tudósok felügyeletével.
Joe Cohen elmondta, hogy a védőoltás aktivizálja az immunrendszert, amely így igen hamar, már a vérben vagy a májban megsemmisíti a maláriát terjesztő élősködőt, még azelőtt, hogy az eljutna a vörösvértestekbe.
Amennyiben a tesztelés kielégítő eredményeket hoz, az új védőoltás, amelynek kifejlesztése mintegy 500 millió dollárba (105 milliárd forint) került, 2012-ben kerülhet kereskedelmi forgalomba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását