2024. május 2. - Zsigmond

Támogatják az állatkert gazdasági társasági átalakítását

A fővárosi önkormányzat szakbizottságai elé kerülhetnek a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztésével összefüggő kérdések, köztük az intézmény gazdasági-társasági átalakítási javaslata is; a vidámpark részben elköltözne - nyilatkozta a városháza kommunik
2008. november 10. hétfő 10:57 - Hírextra
Nyáry Krisztián elmondta, hogy a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn tárgyalt az ország legnagyobb közgyűjteményének, az állatkertnek a fejlesztéséről, ami a jelenlegi helyszínen nem valósítható meg. A park műemléki karaktere és turisztikai értékei miatt nem lehet szó a Városligetből történő elköltöztetésről - jegyezte meg. Hozzátette, hogy a megoldást a szomszédos vidámparkkal való fúzió jelenthetné. Ennek eredményeként a vidámpark játékainak a többségét más területre költöztetnék. A régi műemléki játékok, például a körhinta és a hullámvasút azonban a jelenlegi helyszínen maradnának.

Az igazgató tájékoztatása szerint a kabinet ülésén Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója - aki egyben a Vidámpark Zrt. igazgatóságának az elnöke is - ismertette az összevonás lehetséges jogi alternatíváit.

Persányi Miklós az MTI-nek elmondta, hogy a kabinet abban döntött, hogy kezdjék meg a kiemelten közhasznú, nonprofit zrt.-vé történő átalakításnak az előkészítését. Hozzátette, hogy várhatóan már a jövő év első felében megtörténhet az átalakítás.

A kabinet elé benyújtott előterjesztés rögzíti, hogy az átalakítás előnyei közt szerepel a kedvezőbb adózási, illetékfizetési, továbbtársulási, hitelképességi és pályázati lehetőség, valamint a rugalmasabb gazdálkodás. Hátrányai közt említi az anyag az átalakítással járó jelentős anyagi és pénzügyi terheket. A dolgozók számára bizonyos szempontból előnytelen lehet a közalkalmazotti státusz megszűntetése, és tény az is, hogy a gazdasági társaságoknál pénzbe kerül az igazgatóság és a felügyelő bizottság működtetése is.

Persányi Miklós közölte, hogy a városvezetés részletes előterjesztést kért a Városliget fejlesztéséről, és ennek részeként az állatkert és a vidámpark jövőjével összefüggő kérdésekről. A két szervezet fúziójáról most nem foglalt állást a kabinet, csupán az állatkert nonprofit zrt.-vé alakítását támogatta - jegyezte meg.

A főigazgató szerint jelenleg az államháztartási törvényből adódóan nagyon sok korlátja van annak, hogy korszerűbb, modernebb működést folytathasson az intézmény. Hozzátette, hogy a Magyarországi állatkertek egy-két kivételtől eltekintve, már mind közhasznú társaságként működnek, s az eddigi tapasztalataik mindenütt pozitívak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását