2024. május 3. - Tímea, Irma

Kevesebb szabálytalanság a Szigeten

A Kánikula Kommandó kedvező tapasztalatokat szerzett a fogyasztóvédelmi ellenőrzések során az idei Sziget Fesztiválon. A társhatóságok is sokat tettek azért, hogy minden korábbi-nál tisztább környezet, biztonságosabb körülmények és az előírásokat tisztele
2008. augusztus 28. csütörtök 10:26 - Hírextra
Az augusztus 13-18 közötti fesztivál ideje alatt 100-nál több ellenőr és 64 közegészségügyi felügyelő vigyázott a fogyasztás, az eszközök használata s a közegészségügyi ellátás rendjére. A hatóságok látható s tudható jelenlétén kívül a Sziget Fesztiválon s környékén 1285 ellenőrzés és utóellenőrzés szolgálta, hogy minden rendben történjen. Ebből 162 esetben az ellenőrök bírsággal szankcionálták a tapasztalt jogsértést, a kiszabott büntetések összege megközelíti a 28millió forintot. Ezek a számok arra utalnak, hogy egyes vállalkozók, a haszon reményében vagy figyelmetlenségből, a hatóságok látható jelenléte ellenére megsértették a szabályokat, olykor kockáztatva a büntetést is.

A jogsértések száma azonban több területen is nagyon kedvezően alakult a tavalyi és a koráb-bi évekhez viszonyítva. Kedvező képet mutattak az áru eredetére vonatkozó ellenőrzések. A jövedéki termékeknél a beszállítók érdekeltsége is hozzájárult, hogy csak legális áru kerülhetett be a szigetre. Az adóellenőrök vizsgálatainál a tavalyi 17%-ról 8%-ra csökkent a büntetések aránya. Ez a Sziget világán kívül tapasztalt 45%-os aránnyal szemben is nagyon pozitív.

Az elsősegélynyújtó helyeken csaknem 4000-n fordultak meg, 59 szigetlakót szállítottak kórházba és 18 esetben kellett detoxikálni. Kedvezőek voltak az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések is, a vizsgált 163 egységben mindössze 8 tételt, összesen 149 kg élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.

A munkaügyi ellenőrök „hétköznapi szintű” szabálytalanságokkal találkoztak. A vizsgált 80 munkáltató közül 48-nál tártak fel jogsértést. A szabályszegések közül kiemelkedett a feketefoglalkoztatás, ami 138 alkalmazottat érintett. Az ellenőrök már a Sziget előkészítése során is találtak 24, a bontásnál pedig 26 feketemunkást. A 13 mutatványos berendezés közül 5-nek a működését függesztették fel, mivel nem rendelkeztek megfelelő tanúsítvánnyal. A 12 próbautazással ellenőrzött taxis közül 7 nem adott nyugtát.

Az ellenőrzésekről a sajtó is beszámolt az esemény idején s ez segítette az ellenőrök társa-dalmi támogatottságát – mondta Kondorosi Ferenc.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását