2024. május 12. - Pongrác

Ötpárti egyetértés a magyarellenes megnyilvánulások kezeléséről

Minden frakció egyetértetett abban hogy szükség van a Fidesz által kezdeményezett, a szlovákiai magyarellenes megnyilvánulásokról szóló politikai nyilatkozatra, a tervezet tartalmát az Országgyűlés Hivatala egyezteti az öt parlamenti párttal - közölte Szi
2008. november 10. hétfő 13:57 - Hírextra
Mint mondta, a nyilatkozat jövő hétfőn a Ház elé kerülhet, de elfogadásához kétharmados többség kell.Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője a kezdeményezést a magyar-szlovák viszonyban mindennapossá váló feszültséggel indokolta, ami miatt szerinte szükség van arra, hogy a magyar parlament "közös hangon" szólaljon meg.

A Fidesz külügyi kabinetvezetője szerint ugyanis az utóbbi években kormányzati szintre emelkedett és irracionális méreteket ölt Szlovákiában a magyarellenesség, ennek oka pedig az, hogy egy "fasisztoid politika szervezet" vált a szlovák kormány részévé.

A fideszes politikus úgy látja, hogy a Dunaszerdahelyen történtek valamint a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát elítélő szlovák parlamenti határozat egy többéves folyamatba illeszkedik, amely Malina Hedvig megverésével kezdődött, majd a Benes-dekrétumok parlamenti megerősítésével folytatódott.

Németh Zsolt szerint a magyar politikának a jelenlegi helyzetben három alapelvet kell figyelembe venni: egységesen, határozottan és következetesen kell fellépni a felvidéki magyarok védelmében. Kijelentette: a következetesség azt jelenti, hogy ugyanolyan határozottsággal kell fellépni, például a szlovák zászlóégetéssel kapcsolatban, mint a szlovákiai eseményekkel szemben, mert ha nem teszik, akkor ez nagyon súlyos diplomácia helyzetbe hozhatja Magyarországot.

Kérdésre válaszolva, hogy mit szól Jan Slotának, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének kijelentéséhez, miszerint Szlovákiának az ENSZ-hez és az EU-hoz kellene fordulnia Magyarország miatt, Németh Zsolt csak annyit mondott: szerinte "Jan Slota úrnak orvoshoz kellene fordulnia".
Arra kérdésre, hogy a hétköznapi emberek szintjén nem lehet érezni a feszültséget, Németh Zsolt azt mondta: jelenleg ez a helyzet, de az elmúlt hetekben a folyamat erősödik, ezért fontos, hogy megálljt tudjanak parancsolni a feszültségnek, amíg nem ér el szélesebb társadalmi rétegeket.
A Fidesz nyilatkozattervezete "a Szlovák Köztársaságban tapasztalható, magyar vonatkozású, aggodalomra okot adó eseményekkel kapcsolatban" fogalmazódott meg.

A tervezetben a magyar parlament egyrészt megdöbbenésének ad hangot a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát elítélő szlovák parlamenti nyilatkozat miatt, valamint felszólítja a szlovák hatóságokat a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történtek kivizsgálására, a szlovák kormányt pedig arra, hogy az egyoldalú határozatok elfogadása helyett térjen vissza a problémák párbeszéd útján történő rendezéséhez.

Németh Zsolt azt mondta, hogy az összes parlamenti pártnak megküldték a nyilatkozattervezetet, amit kiinduló alapnak tekintenek. Az MTI kérdésére elmondta, hogy a házelnök felkérésére az Országgyűlés külügyi hivatalának vezetője szervezi majd az ötpárti egyeztetetéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását