2024. április 26. - Ervin

Meghallgatták Kellert a Labdarúgó Liga kölcsönének ügyében

Az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága meghallgatta Keller László pénzügyminisztériumi államtitkár beszámolóját a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga 2001-ben felvett hiteltartozásának rendezéséről született kormányhatározatról. Ez 5,2 milliárd fori
2008. november 10. hétfő 14:00 - Hírextra
Keller elmondta: az MHLL, illetve a Profi Liga Kft. a felvett összegnek ez idáig csak a kamatait törlesztette, a tőkerészt viszont egyáltalán nem, sőt, 2006-ban pert is kezdeményezett a bíróságon, arra hivatkozva, hogy "kezdettől fogva tudni lehetett, hogy a 3,1 milliárdot nem kell visszafizetni".

A bíróság az államnak adott igazat, s ezután az APEH végrehajtási jogot kapott a ligával szemben, ez azonban nem történt meg, mert az több hazai futballklub megszűnését jelentette volna. Ezután kerestek más megoldást arra, hogy az állam visszakapja a 3,1 milliárd forintot, így került képbe az Advertum Kft.

Keller szerint az Advertum Kft.-t a liga közgyűlése többségi szavazással választotta ki partnernek a helyzet rendezésére, Bánki Erik, a sportbizottság fideszes elnöke szerint viszont a liga inkább maga szeretné rendezni a tartozást. Az államtitkár úgy látja, a pénzügyi életben nem bevált gyakorlat, hogy ha valaki tudatosan nem hajlandó kifizetni a tartozását, sőt, pert indít, akkor utána újabb lehetőséget kapjon a hitelezőktől annak rendezésére.

Keller szerint az idén május 20-án született kormányhatározat, amely bevonta az ügybe az Advertum Kft.-t, több garanciát ad az államnak ahhoz, hogy hozzájusson a pénzéhez. Az államtitkár kijelentette: két bank is kész hitelt folyósítani az Advertum Kft.-nek. Ennek alapja a kft. üzleti terve, ellenzéki vélemények szerint viszont inkább a kormánygarancia, s a politika áll a háttérben.

Bánki Erik szerint az Advertum Kft.-nek nincs tapasztalata a sportmarketingben, és tulajdonképpen arról van szó, hogy a kormány a cégen keresztül médiabirodalmat kíván kiépíteni. Mindezt egy olyan kft-n keresztül, amelynek a tulajdonában lévő MTC-Jonatán Kft. ellen jelentős tartozás miatt felszámolási eljárás van folyamatban.

Keller László tagadta a politikai szándékot, s hangsúlyozta: a kft-nek szükséges üzleti tevékenységet folytatnia ahhoz, hogy esélye legyen visszafizetni a hiteltartozást.
Mivel a beszámoló során a hozzászólások személyeskedésektől sem voltak mentesek, a szocialista képviselők kivonultak a teremből, így a meghallgatás jó része nélkülük zajlott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását