2024. május 5. - Györgyi

MSZP: a Fidesz rosszat akar az országnak

A Fidesz ahhoz ragaszkodik, hogy az állam továbbra is Magyar Hivatásos Labdarúgó Ligát (MHLL) és a Profi Liga Kft.-t kedvezményezze, akik egyszer már kárt okoztak neki - mondta Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára az Advertum-ügy kapcsán hétf
2008. november 10. hétfő 15:05 - Hírextra
A Profi Liga Kft. nem fizette vissza azt a 3,1 milliárd forintot, amit a cégnek egy 2001-es kormányhatározat alapján meg kellett volna fizetnie - közölte az államtitkár.Az MHLL 8,3 milliárd forintos készfizető kezességet vállalt erre a kormánydöntésre - ismertette Keller László.

Az ügy a nap folyamán szerepelt az Országgyűlés sportbizottsága napirendjén is. Az ülésről a szocialista képviselők kivonultak.

Páva Zoltán, az Országgyűlés sportbizottságának szocialista tagja elmondta, azt kérte Bánki Eriktől, a bizottság fideszes elnökétől, hogy hívják meg Varga Mihályt, az Orbán-kormány volt pénzügyminiszterét, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség és a liga képviselőit is. A szerinte az egész ügy alapja a 2001-ben megítélt hitel, amely megalapozatlan volt, nem volt rá garancia.
Páva Zoltán azt mondta, Bánki Erik azzal utasította el kérését, hogy ez nem tartozik a témához, majd ezután "eddig nem látott furcsa módon kezdte vezetni az ülést", végül az ülésről kivonultak a szocialisták.

Keller László úgy vélte, hogy a bizottsági ülésen kiderült, a Fidesz olyan cégek mellett áll, amelyek jelentős kárt okoztak az államnak. Mint mondta, ehhez nem tudnak partnerek lenni.
Emlékeztetett arra, hogy a Profi Liga Kft. és MHLL pályázatot írt ki tartozása rendezésére, a pályázatra pedig csak egy cég, az Advertum Kft. jelentkezett.

"Az Advertum Kft-t nem a kormány, nem a Pénzügyminisztérium találta meg partnerként abban, hogy a magyar labdarúgás helyzetén próbáljon segíteni, hanem a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga" - fogalmazott.

Az államtitkár elmondta, hogy a kft. olyan ajánlatott tett az MHLL és a Profi Liga Kft.-nek, hogy kész az általuk okozott kárt megfizetni az államnak.Hogy ezt a tartozást az Advertum rendezni tudja, további fejlesztéseket kell végrehajtania, és erre vállalt garanciát az állam egy kormányhatározatban - mondta.

Ez nem jelenti azt, hogy ugyanolyan feltételek nélküli garanciát vállalna az állam, mint amelyet korábban az Orbán-kormány vállalt - vélekedett Keller László.Arra a felvetésre, hogy úgy tűnik, a MHLL-nek nincsen szüksége arra a segítségre, amit az Advertum felajánl, Keller László azt mondta: "akkor fogjon össze a hivatásos labdarúgóliga Bánki Erikkel, sétáljanak be az államkincstárba és fizessék be a 3,1 milliárd forintot, és innentől kezdve a liga arról tárgyal, amiről akar".

Szavai szerint MHLL megelőzve az adóhatóság pénzbehajtását kezdett tárgyalásokat. Ha az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hatóság (APEH) élve jogával behajtja a 3,1 milliárd forintot a ligától és kluboktól, akkor rövid időn belül a hazai magyar labdarúgás gyakorlatilag "beborul" - fűzte hozzá.
Az államtitkár elmondta, azt kérték az APEH-től, hogy amíg remény mutatkozik a probléma rendezésére, végrehajtási jogával ne éljen.

Arra a kérdésre, milyen határidőt szabtak erre, Keller László közölte, erre nincsen határidő, folyamatban van az ügy rendezése. Ha megfelelő garanciát kapnak arra, hogy az állam nem lesz vesztese ennek a folyamatnak, akkor az ügylet létrejöhet - mondta.

A Magyar Közlönyben május 23-án jelent meg, hogy a kormány kezességvállalása mellett 5,2 milliárd forint hitelhez juthat az Advertum Kft. - amely saját meghatározása szerint Magyarország legnagyobb nem budapesti médiacége. Az összegből törleszti a Profi Liga Kft. 3,1 milliárdos adósságát, 2,1 milliárdot pedig befektet országos médiarendszer kiépítésére.

Az adósság hét évre nyúlik vissza, amikor a Profi Liga Kft. államilag garantált, a Magyar Fejlesztési Bank által jegyzett kötvényeket bocsátott ki, azért, hogy a profi labdarúgóklubok mérsékeljék tőkehiányukat. Az eredeti elképzelések szerint 8,3 milliárd forint lett volna a tőkebevonás mértéke, de ez az összeg csak 3,1 milliárdot ért el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását