2024. április 28. - Valéria

Márton-napi "hepajkodás"

Szekszárdon irodalmi borbállal, Dombóváron libavacsorával, mindkét helyen borszenteléssel ünneplik a Márton-napot.
2008. november 10. hétfő 20:20 - Hírextra
A tolnai megyeszékhelyen idén november 22-én rendezik a Márton-naphoz kapcsolódó borünnepet - mondta Herrné Szabadi Judit, a Szekszárdi Borvidék Kht. szervezője. A Béla király téri belvárosi katolikus templomban ökumenikus istentiszteleten áldják meg az idei termést és az újbort.

Az eseményt borbál kapcsolja össze a város irodalmi hagyományaival. 2007-ben ez a rendezvény nyitotta meg a költő születésének 125. évfordulója alkalmából hirdetett Babits-évet, s most a november 22-i bál zárja majd a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi Illyés Gyula Főiskolai Karán. Mint a szervező elmondta, a borszerető közönség itt találkozhat először a legismertebb szekszárdi pincék újboraival, és három pálinkaház is jelen lesz termékeivel a bálon.

Dombóváron a helyi német kisebbségi önkormányzat a Magyarországi Német Nemzetiségűek Dombóvári Egyesülete a november 11-től kezdődő nemzetiségi héten rendezi meg Márton-napi programjait. Glaub Róbert, az önkormányzat elnöke elmondta: idén először szentelik meg az újborokat a Német Közösségi Házban. A lampionos felvonulás mintegy tíz éve meghonosított német szokását ugyancsak Márton napjának estéjén elevenítik fel, pénteken este pedig német recept szerint készülő ételeket - libaragulevest, pezsgős káposztával tálalt sült libacombot - kóstolhatnak az egyesület Márton-napi vacsorájának részesei.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását