2024. május 13. - Szervác, Imola

Hideg téli estékre ajánljuk

And Winter Came címmel megjelent a négyszeres Grammy-díjas Enya hetedik stúdiólemeze. Az albumra két évet kellett várnia az ír énekesnő rajongóinak és az általa képviselt, nehezen megfogható műfaj, a new age kedvelőinek.
2008. november 10. hétfő 10:11 - Hírextra
Az And Winter Came karácsonyi albumnak készült, de a munkálatok előrehaladtával az anyag bővült, s végül egy egész évszak szépségeit felvillantó, téli tájképet zenével illusztráló anyag bontakozott ki. A lemez kapcsán ő maga is úgy nyilatkozott honlapján, hogy dalai egy részére nem akart karácsonyi hangulatot kényszeríteni.

A tizenkét dal közül tíz Enya saját szerzeménye, a szövegíró Roma Ryan, a
lemezen szereplő további két szám tradicionális karácsonyi dalok feldolgozása. Akárcsak a szövegíró, férje, Nicky Ryan producer és hangmérnök is több mint 25 éve dolgozik már Enyával.

Ezen a lemezen is megcsodálhatják a hallgatók az "egyszemélyes kórust", amelyet először a Watermark készítésénél alkalmaztak - ez úgy "valósul meg", hogy Enya többszólamú vokált énekel fel. Saját dalait angolul énekli Enya - ezt azért kell hangsúlyozni, mert a korábbi albumai számos más - köztük a szövegíró által kitalált loxian - nyelven készültek, de gael és welsh nyelven is énekelt.

A lemez megjelenése egybeesik Enya legjelentősebb albuma, a Watermark kiadásának 20. évfordulójával. Grammy-díjat kapott érte (amelyet további három követett), s négyszeres platinalemez volt Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban is.

Írország legnépszerűbb énekesnőjének összesen hetvenmillió lemeze kelt el. Albumai közül jó néhány vezetett listát, s nemcsak hazájában, hanem Amerikában is. Dalai közül több vált emberek millióit megérintő slágerré. Kiemelkedik közülük az Orinoco Flow, valamint a Day Without Rain című nagyszerű lemezén hallható Only Time, amely később 2001 szeptember 11-ének himnusza lett. A Gyűrűk ura - A gyűrű szövetsége című filmhez írt May It be című daláért Oscar-díjat kapott.

Miután Enya a korábbi lemezek köré sem kerített nagyszabású turnékat, ilyenre ezúttal sem számíthatnak rajongói. Ez nem jelenti, hogy az ír énekesnő egyáltalán nem koncertezik. A napokban Berlinben járt új lemezének bemutatására, s ez alkalommal mutatta be a Berlini Állami Opera az Enya dalaiból készített koreográfiáját. Az énekesnő Madridban is megfordult, szintén a lemez promóciója kapcsán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását