2024. május 4. - Mónika, Flórián

Lexikon az alumíniumról

Az aranynál érdekesebb alumíniumékszerekről, alumínium fürdőruhákról, s számos más érdekességről szól az az Oroszországban megjelentetett lexikon, amelyet teljes egészében a periódusos rendszer 13. elemének szenteltek.
2008. február 3. vasárnap 11:28 - Hírextra

Az angol és orosz nyelven megjelentetett kötetből kiderül, hogy a Föld felszínét képező atomokból minden huszadik alumíniumatom. A periódusos rendszer 13. eleme bolygónkon kívül megtalálható a Holdon és a Marson is. Az emberi szervezet viszont 140 milligramm alumíniumot tartalmaz.

A fémalumíniumot egyébként 1825-ben sikerült előállítani, ipari gyártása pedig a XIX. század végén kezdődhetett meg. Ennek ellenére a legrégebbi ismert, fémalumíniumból készült tárgy a Kr.u. a III. évszázadból származik.

A kötet szerint az 1860-as években a párizsi divathölgyek ruhatárának nélkülözhetetlen kelléke volt az alumíniumékszer: e fémkiegészítők sokkal többe kerültek, mint az arany-, vagy ezüstcsecsebecsék.

A XX. században is akadt az alumíniumnak divatipari alkalmazása: Oscar de la Renta amerikai divattervező például 1967-ben mutatta be a legfinomabb alumíniumfonalból szőtt fürdőruha-kollekcióját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását