2024. április 19. - Emma

Évvégi jótékonyság

Javában készülődnek év végi karitatív eseményeikre a civil szervezetek: országszerte osztanak majd meleg ételt, hideg élelmiszercsomagot és ruhát.
2008. november 10. hétfő 08:54 - Hírextra
A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet budapesti és vidéki központjai rendszeres (600-800 adag) melegételosztást szerveznek a tél folyamán, valamint ruhaadományokkal is segítik a rászorulókat.

Az előzetes tervek szerint december 13-án osztanak hajléktalanoknak meleg ételt a Deák téri Evangélikus gyülekezettel közösen a Deák téren. December 20. és 23. között, négy napon át a XIII. kerületi Országbíró utca mögötti parkolóban lesz melegételosztás hajléktalanoknak. Debrecenben december 20-án és 26-án napi 100 adag meleg ételt adnak a segélyszervezet Szociális Központjában. Gyulán december 24-25-26-án és január 1-jén a segélyszervezet helyi intézményében napi 50 adag meleg ételt osztanak. December 22-én az intézmény által gondozott hajléktalanok számára ajándékcsomagokat adnak át - tájékoztatta az MTI-t a segélyszervezet.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet tavaly összesen 1 milliárd 236 millió 736 ezer forint értékben segített Magyarországon és külföldön. Ebből az összegből közel kétszer annyit fordított magyar rászorulók támogatására, mint külföldiekére.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány a Raiffeisen Közösen elnevezésű programban vesz részt idén. Az akció során a banki ügyfelek minden okoskártyás vásárlása után a pénzintézet öt forintot különít el, majd a december 24-ig összegyűlt összeget a Gyermekétkeztetési Alapítvány segítségével juttatja el a rászorulókhoz.

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége tavaly december 24-25-26-án napi ezer adag meleg ételt, ezer darab tartós élelmiszert, édességeket tartalmazó hidegcsomagot, illetve több zsák meleg ruhát osztott ki a Blaha Lujza téren sorban állók között. Túl ezen 500 darab hidegcsomagot adott a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei rászoruló lakóinak. A közösség idei tervei hasonlóképpen alakulnak: országosan összesen több mint ötezer adag ételt oszt ki.

A Magyar Vöröskereszt megyei és fővárosi szervezetei az adott térségek szociális sajátosságait figyelembe véve szervezik meg a karácsonyi szeretetakciókat. Központilag a Magyar Vöröskereszt katasztrófák esetén hirdet meg nyilvános adománygyűjtést, azonban ettől függetlenül mindig szívesen és nagy örömmel fogadja a lakossági adományokat, különösen a karácsonyt megelőző hetekben. A szervezeti egységek elérhetősége a www.voroskereszt.hu oldalon található.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat idén is megtartja szokásos év végi rendezvényeit. December 18-án a Vígszínházban jótékonysági előadásra kerül sor, amelyre a szolgálat támogatóit, önkénteseit, tagjait várja. A jegyeladásból befolyó összeget egészségügyi programjának finanszírozására fordítja. December 19-én lesz a Mindenki Karácsonya a Westend City Centerben, amelyre általában 300 budapesti és agglomerációbeli hátrányos helyzetű, főleg nagycsaládban nevelkedő gyermekeket hívnak meg. December 21-én a Diótörő látható az Operában. Az előadásra 1100 rossz anyagi körülmények között élő gyermeket hívnak meg.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat - akárcsak a többi szervezet - év közben sem tétlenkedik: szeptember 30-ig 150 gyermek magyarországi gyógykezelését finanszírozta. 133 tanulmányi ösztöndíjast támogat havi 16 ezer forinttal. 250 gyermeket részesített egyszeri tanszertámogatásban fejenként 16 ezer forint értékben.

A Béres Alapítvány 15 éve segíti a rászorulókat. Tradicionálisan minden évben karácsony előtt különösen sok adományt oszt ki, elsősorban Béres cseppet. Tavaly jutott belőle a négy nagy országos segély szervezetnek, a Magyar Katolikus Karitásznak, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Magyar Vöröskeresztnek, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek.

Továbbá a daganatos betegeket tömörítő szervezetnek, a Magyar Hospice Alapítványnak, a Rákbetegek Országos Szövetségének, a Magyar ILCO Szövetségnek, Magyar Rákellenes Ligának és a "Rák ellen az emberért, a holnapért" Alapítványnak, illetve a legnagyobb nyugdíjas szervezetnek, a Nyugdíjas Klubok és Idősek "Életet az éveknek" Országos Szövetségének.

Ezenkívül kisebb szervezetek, nyugdíjasklubok, egyesületek és idősek otthona kapott még a támogatásból. Idén több mint 100 ezer üveg Béres cseppet osztanak ki a szervezetek által a rászorulóknak - tudatta a Béres Alapítvány. A Baptista Szeretetszolgálat idén is megrendezi korcsoportos, karácsonyi humanitárius akcióját: november közepén immár ötödik alkalommal veszi kezdetét a 10 ezer gyermek karácsonya, közismertebb nevén a Cipősdoboz akció. A program lényege, hogy aki csak teheti, olyan ajándékcsomagot készít, amely belefér egy minden háztartásban fellelhető cipősdobozba. Az elmúlt években csaknem 100 ezer gyermeknek szereztek az ajándékokkal boldog karácsonyt.

2008-ban a szolgálat célja, hogy legalább 20 ezer gyermek arcára csaljon mosolyt szentestén. A gyűjtőkampány november 25-én 14 órától a Westend Jégteraszán egy Jégkosár Gálával kezdődik. December 12-én a Malévval közösen Cipősdoboz járatot indít el a szeretetszolgálat Marosvásárhelyre és juttat el ezer doboz ajándékot Böjte Csaba árváinak. December 16-án a MÁV-val indít Cipősdoboz járatot Székesfehérvárra, ahol nem csak ezer ajándékdobozt, hanem 600 pár cipőt tartalmazó csomagot adnak át a környékbeli árvaházak gyermekeinek. December 22-én a BM Dunapalotában több száz gyermeket ajándékoz meg a szeretetszolgálat.

Az említett akciókon, kampányokon túl még számos más karitatív célú eseményre kerül sor év végén országszerte. Ezek közül több most szerveződik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását