2024. április 25. - Márk

Esőtől függ a császár sikere

Az esőt hozó monszunok messzemenően befolyásolták, hogy Kínában mely uralkodódinasztiák váltak különösen sikeressé. Kínai és amerikai kutatóknak most sikerült 1810 évre visszatekinteni egy északnyugat-kínai barlang 1 méter 18 centis cseppköve révén.
2008. november 10. hétfő 08:16 - Hírextra
A sztalagmit növekedési gyűrűin le lehetett olvasni, hogy mely évek voltak különösen csapadékosak, és melyek szárazak - írja Hang Cheng, a minnesotai egyetem kutatója és csapata a Science című amerikai szaklapban. Arra a következtetésre jutottak, hogy a monszun erőssége és az éppen hatalmon lévő uralkodó sikere között egyértelmű összefüggés állt fenn.

A ciklusosan visszatérő monszunszél párát és kitartó esőzéseket hoz Kínába. A monszunos, csapadékos években bőséges volt a rizstermés, ezáltal a népesség és az állam pénzbevétele is megnőtt - vezették le a kutatók. A gazdasági növekedés ezen éveiben állításuk szerint sikeres, erőskezű uralkodók irányították az országot.

A monszun nélküli évek mindig száraz, csapadékszegény időszakok voltak. Az egyik monszun-mélypont 1580-tól 1640-ig tartott. Ezt követően, 1644-ben véget ért a Ming-dinasztia csaknem háromszáz évig tartó uralma. A népfelkelések és az azok leveréséhez szükséges eszközök hiánya az uralkodóház bukásához vezettek.

A kutatók szerint a monszun okai és erősségének meghatározói mindig is az északi félteke hőmérsékletváltozásai voltak, amelyeket a beérkező napsugárzás ingadozása eredményezett. Megfigyeléseik szerint azonban ez az évezredes kapcsolat 1960-tól megváltozott. Azóta sokkal inkább az ember befolyásolja a monszunt, méghozzá a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok, korom és aeroszolok révén. A kutatók úgy tapasztalták, hogy elsősorban az elmúlt két évtizedben újra erősen gyengült a monszunáldás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását