2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Jobb megbeszélni a részleteket

Ha a sok gyógyszert szedő, idős beteggel a doktor részletesen megbeszéli a gyógyszerelés részleteit, sőt írásos emlékeztetőt is ad neki, sokkal ritkább a gyógyszermellékhatás. A gondosan dokumentált vizsgálat adatait a Journal of General Internal Medicine
2008. november 9. vasárnap 18:30 - Hírextra
Mind több gyógyszert szedünk és ha a kezelés nem eléggé hatásos, a biztonságosabb eredmény végett a doktor általában nem a készítmény adagját emeli meg, hanem a korábban már alkalmazott szerhez más hatásmódú, újabb tablettát tesz hozzá. A gyógyszeres kezelés mind bonyolultabb és különösen a korosodó, többféle betegséggel küszködő emberek szednek párhuzamosan különféle készítményeket.

Joshua P. Metlay és munkatársai arra voltak kíváncsiak, milyen technikával lehet minél biztonságosabbá tenni a gyógyítást. A gyógyintézetekben fekvő betegeknek az ápolószemélyzet naponta kiadagolja a beveendő gyógyszert, ám az otthonukban élő, de folyamatos gyógyszerszedésre szoruló, gyakran magányos embereknek nincs ilyen segítségük.

Világszerte milliók szednek éveken keresztül alvadásgátló tablettákat. Ezeknek a készítményeknek az adagját rendszeres laboratóriumi vizsgálatok alapján időnként módosítani is kell. A tabletta igen hatásos, de túladagolás esetén vérzéses szövődmények fordulhatnak elő, tehát az ilyen gyógykezelés kiemelt figyelmet érdemel.

A kutatók két éven keresztül gyűjtötték azokat az ér- és szívbetegeket, akik alvadásgátlós kezelésre szorultak. Az adott amerikai állam egészségügyi nyilvántartásából folyamatosan kiemelték annak a kétezernél is több betegnek az esetleges kórházi fölvételét, aki elkezdte az ilyen gyógyszerek szedését.

A vizsgálat két esztendeje alatt összesen 126 beteg került a gyógyszer túladagolása miatti vérzés következtében ismét kórházba. Valamennyi esetet részletesen elemezték, vizsgálták a körülményeket és azt is, milyen módon gondozták ezeket a betegeket.

Ha az orvos minden alkalommal alaposan tájékoztatta a beteget a gyógyszer szedésének részleteiről és a páciens ezt írásban is megkapta, a mellékhatások kockázata a felére csökkent. Az is kiderült, hogy ha a kezelés jellege miatt négy vagy több, különböző orvostól kapta meg a beteg a receptet, illetve negyedéven belül több patikában váltotta ki a gyógyszert, akkor is nagyobb esélye volt a vérzéses szövődmények előfordulásának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását