2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Orbán: közmegegyezés kell!

Orbán Viktor szerint a válságból való kilábaláshoz nagy változásra van szükség, ehhez pedig közmegegyezés kell, ami választás nélkül nem megy.
2008. november 8. szombat 12:53 - Hírextra
A Fidesz elnöke - aki négyórás kaposvári látogatásán csak a helyi médiának nyilatkozott - a Somogyi Hírlap pénteki számában megjelent nyilatkozatában ismételten leszögezte: az országnak kormányváltásra van szüksége. Változás nélkül ugyanis ugyanaz a rossz politika fog folytatódni - fogalmazott.

A megyei napilap a válságkezelés lehetőségeiről kérdezte Orbán Viktort, aki kis- és közepes vállalkozások vezetőivel találkozott Kaposváron, a polgármestertől pedig az iránt érdeklődött, milyen programot tud összeállítani a város, hogy segítse megvédeni a veszélyben lévő munkahelyeket.

Orbán Viktor kifejtette: demokráciában a közmegegyezést úgy hívják, hogy új választásokon fölhatalmazást kapott, közbizalmat élvező kormány. Hozzátette: ha lesz ilyen, akkor lesz változás, ha nem, akkor nem változik semmi, beteljesülhet az előrejelzés, miszerint Európa legszegényebb országa leszünk.

Arra a felvetésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e 2010-ben egy nagykoalíció létrejöttét, azt mondta: minden nagykoalíciós kormányzásnak az előfeltétele egy program, amelyben mindenki egyetért. Magyarországon azért nincs nagykoalíció, mert két különböző politika létezik egymás mellett. Az egyik a szocialistáké, amelynek a jelzőoszlopai a hitelfelvétel, az államadósság, a megszorítás, a bürokrácia és a korrupció. Ezzel szemben a Fidesz politikája a kevesebb bürokrácia, a visszaszorított korrupció, a munkahelyek megvédése, az adócsökkentés, a magyar kis- és közepes vállalkozások támogatása. Ez két teljesen különböző út, és az országnak kell eldöntenie, hogy melyik úton akar járni - fogalmazott Orbán Viktor.

A jövő évi költségvetésről azt mondta: ez egy rossz, az európai válságkezelési megoldásokkal ellentétes irányba haladó költségvetés, amely még megszorítást, nehézséget és bajt fog okozni az embereknek. A büdzsé elfogadásának esélyeiről pedig úgy vélekedett: a szocialisták addig munkálkodtak és mesterkedtek, hogy valószínűleg átcsúszik, a KDNP és a Fidesz azonban nem fogja megszavazni a törvényjavaslatot.

A Nemzetközi Valutaalaptól kapott hitelről szólva Orbán Viktor annak a véleményének adott hangot: az IMF és a bankok sem jótékonysági intézmények. Ez a mostani IMF-hitel pontosan annyi és olyan ütemezésű, hogy a hitelezők komoly kamatfelárral biztosan visszakapják a pénzüket. Ezzel tehát nem vagyunk kinn a vízből, csupán annyit tettek, hogy nem engedték összeomlani a magyar gazdaságot - fogalmazott a Fidesz elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását