2024. április 19. - Emma

A kormány elítél minden szélsőségest

A kormány elítél minden szélsőséges megmozdulást, a gyűlöletkeltés és kirekesztés minden formáját, legyen szó akár magyar-, akár szlovákellenes megmozdulásról - közölte a kormányszóvivő a szombati királyhelmeci radikális megemlékezés után az MTI-vel.
2008. november 8. szombat 23:08 - Hírextra
Daróczi Dávid hangsúlyozta: a jogszabályok adta kereteken belül fel kell lépni az ilyen és ehhez hasonló megmozdulások ellen, amelyek alkalmasak lehetnek arra is, hogy tovább élezzék a már amúgy is meglévő feszültséget, és ürügyet szolgáltassanak akár magyarellenes akciókra is.
Mint mondta, Magyarország szlovákiai konzulja végig jelen volt a délutáni szlovák rendőrségi akciónál, és figyelemmel kísérte az eseményeket. Az első információk szerint a szlovák rendőrség ezúttal a jogszabályok adta kereteken belül maradt - jelentette ki.

A kormányszóvivő ismét megerősítette, hogy a kabinet továbbra is várja a szlovák hatóságoktól azokat az állítólagos bizonyítékokat, amelyekkel a szlovák rendőrség igazolni próbálja beavatkozása jogosságát a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen. Mindeddig ugyanis nem jutott a magyar kormány tudomására olyan információ, amely igazolná, hogy a rendőrségi beavatkozás szükséges és arányos lett volna - tette hozzá Daróczi Dávid.

Ezt megelőzően a szlovák kormányfő azt hangsúlyozta, hogy "a független Szlovák Köztársaság területén egyenruhás magyar nácik nem fogják a programjukat deklarálni, amely egyebek mellett fenyegeti és megkérdőjelezi Szlovákia függetlenségét". Robert Fico kormánya belügyminiszterével, Robert Kalinákkal és Ján Kubis külügyminiszterrel hívott össze rendkívüli sajtótájékoztatót Pozsonyban szombat este.

A szabolcsi Nemzeti Őrsereg szombaton Királyhelmecen tartott megemlékezést az első bécsi döntés 70. évfordulója alkalmából. A koszorúzáson részt vevők közül 28 egyenruhást a szlovák rendőrség előállított. A helyszínen lévő szlovák rendőröktől azt az információt kapták az újságírók, hogy azért vitték be őket a kapitányságra, mert a hatóság önkényuralmi jelképnek minősítette az megemlékezők árpádsávos karszalagján lévő jelet, egy rovásírásos H betűt.

Dunaszerdahelyen múlt szombaton játszott egymással a helyi futballcsapat és a pozsonyi Slovan Bratislava. A 4-0-s pozsonyi sikerrel végződött meccs - amelyre mintegy ezer magyarországi drukker utazott el - a 15. percben félbeszakadt, és negyedóráig állt a játék, amikor a rendőrök behatoltak a magyar szurkolók szektorába. A rendőri akcióban több szurkoló megsérült, egy nézőt mentőhelikopterrel vittek kórházba.

A találkozó után Magyarországon több helyszínen tüntetések voltak, a budapesti szlovák nagykövetség előtt pedig elégették a szomszédos ország zászlaját.
Egy héttel az események után a Miniszterelnöki Hivatal előtt gyűltek össze tiltakozásul futballdrukkerek. A szombati budapesti demonstráción több mint ezren vettek részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását