2020. december 2. - Melinda, Vivien

20%-os áramdrágulás

A fővárosi önkormányzat és 246 intézménye jövő évi villamosenergia-költségének tervezése során legalább 20 százalékos áremelést vegyünk figyelembe; ezt rögzíti az az előterjesztés, amelyet Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes nyújtott be a város v
2008. november 8. szombat 16:54 - Hírextra
Tájékoztatásuk szerint a főpolgármester-helyettes jelzi, hogy az MVM Trade Zrt. október végi aukcióján a felkínált teljes árammennyiség elkelt. Az aukción az átlagár 12 százalékkal volt magasabb a tavalyinál, és összességében 24 százalékkal, több mint húsz forintra drágult kilowattóránként az áram ára.

A főpolgármester-helyettes előterjesztésében rámutatott, hogy ezekből a számításokból ma még nem tudható pontosan, milyen mértékű áremelést jelent mindez a fogyasztott villamos energiára. A jövő évi költségek tervezésénél azonban a villanyáramra fordítható összeget az inflációs mértéket jóval meghaladóan kell emelni. Tavaly egyébként 2,5 milliárd forintot költött az önkormányzat intézményeinek áramköltségére, ez idén átlagosan húsz százalékkal nőtt.

Fővárosi politikusok közölték: az előterjesztés nem tér ki a villamosenergia-törvény idei módosítására, amely elvileg a jelenleginél nagyobb védelmet biztosíthat a közintézményeknek. A jövő évtől ugyanis az önkormányzatok és a közfeladatot ellátó intézmények az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó árképzési szabályoknak megfelelően vehetnek áramot, ha erre vonatkozó igényüket bejelentik az egyetemes szolgáltatónak. Mielőbbi tisztázásra szorulna, hogy mit is kell tenni ahhoz, hogy az önkormányzati intézmények januártól élhessenek ezzel az új lehetőséggel. Döntésre vár az is, hogy ha az egyetemes szolgáltatás alapján érvényesíthető árkontroll nem elégséges, akkor milyen módon léphet fel az önkormányzat egységes vásárlóként a piacon, hogy a nagy tétellel elérhető árelőnyt kiaknázza - jegyezték meg. Hozzátették, hogy a VII. kerületi önkormányzat kezdeményezésére idén már több önkormányzat és gazdasági társaság is élt a szabadpiaci áramvásárlás nyújtotta lehetőséggel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását