2024. május 2. - Zsigmond

Tilos dohányozni az ENSZ-ben

Betiltják a dohányzást a New York-i ENSZ-székházban, amely mostanáig a dohányosok utolsó menedéke volt a nyilvános füstölgést évek óta üldöző metropoliszban.
2008. november 7. péntek 18:24 - Hírextra
A tilalom bevezetésére közgyűlési határozattal kérték fel a tagállamok Ban Ki Munt, a világszervezet főtitkárát. A nem kötelező érvényű határozatot ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a 192 tagállam. "Most a főtitkáron a sor, hogy kitalálja, milyen intézkedésekkel lehet érvényt szerezni a döntésnek" - mondta Miguel D,Escoto közgyűlési elnök szóvivője.

A dohányzásellenes határozat híre még nem jutott el 44 emeletes épület minden sarkába. A küldöttek exkluzív társalgójában, a Delegates Lounge-ban kávézás közben füstfelhőket eregető diplomaták közül például többen a Reuters brit hírügynökség tudósítójától hallottak először az új direktíváról. Néhányan kételkedésüknek is hangot adtak a határozat sikerével kapcsolatban.

New Yorkban - és az egész országban - már régóta nem szabad rágyújtani nyilvános helyen, a nemzetközi felségterületnek számító manhattani toronyházra azonban nem vonatkozik a tiltás. Ban elődje, Kofi Annan már próbálkozott az egészségvédő vívmány bevezetésével, de az ENSZ-diplomaták és az alkalmazottak többsége egyszerűen semmibe vette a "tilos a dohányzás" feliratokat, amellyekkel Annan 2003-ban kitábláztatta a hatvanéves főtitkári székház falait.

John Sawers brit ENSZ-nagykövet, a határozat egyik kezdeményezője szerint a dohányzási tilalom része a szervezet reformjának. "Az ENSZ-nek lépést kell tartania a világban végbemenő változásokkal. Az ENSZ-család genfi székhelyű szervezeteinél már sikerült füstmentes környezetet teremteni, már csak New York van hátra" - mondta John Sawers.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását