2024. május 16. - Mózes, Botond

Gombával kicsikart Stradivari-hangzás

A híres Stradivarius hegedűk hangjával vetekedő zengést ért el egy svájci kutató, aki egy fagombafélével kezelte egy mai hangszer anyagát.
2008. november 7. péntek 16:46 - Hírextra
Francis Schwarze, a Zürich kantonban lévő EMPA anyagkutató központ munkatársa a Xylaria longpipes fagombával kezelte a készülő hegedűk juharfa lapját, mert ez a gombafaj elvékonyítja és csökkenti az anyag sűrűségét.

A kutatóközpont honlapján közzétett tájékoztató szerint ezzel a technikával elkészítették Antonio Stradivari (1644-1737) egyik hegedűjének másolatát, és a héten egy bázeli tudományos találkozón be is mutatták. Az EMPA szerint a "gombás" hegedű hűen reprodukálta az eredeti Stradivari különleges hangzását. Idézi a közlemény Michael Rhonheimer hegedűkészítő mester kissé visszafogottabb véleményét is, amely szerint a hangszer "valóban jó hanggal, nagy mélységgel" rendelkezik.

Antonio Stradivari az 1645 és 1715 közötti rendkívül hideg telek hatását kihasználva érte el hangszereinek különleges kvalitásait. Ebben a "kis jégkorszakban" az Alpok déli hegységeinek fái lassan, de igen egyenletesen nőttek, ennek köszönhető a belőlük készített hangszerek kiváló hangminősége.

Francis Schwarze júliusban szabadalmaztatta eljárását, amely nemcsak a hangminőség szempontjából jelentős, de arra is alkalmas, hogy a fának antik külsőt biztosítson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását