2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szobor a szülészet atyjainak

A szülészet és a nőgyógyászat két kiemelkedő személyiségére, Semmelweis Ignácra és Kézmárszky Tivadarra emlékeztek csütörtökön a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában (DEOEC).
2008. november 6. csütörtök 17:15 - Hírextra
A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtti parkban eredeti környezetükbe helyezték vissza az E. Lakatos Aranka szobrászművész által megálmodott új Semmelweis-mellszobrot és a Györfi Sándor által felújított Kézmárszky-szobrot.

A Debreceni Egyetem területén nagy valószínűséggel még az 1930-as években állították fel Semmelweis Ignác és Kézmárszky Tivadar szülész-nőgyógyász orvosok mellszobrát - előbbit a múlt évben lopták el, utóbbi pedig régóta felújításra szorult.

Az immár megújult szobrokat a Méltó emlék a múltnak programsorozat keretében helyezték el eredeti helyükön a szülészeti klinika előtti parkban.Semmelweis Ignác az orvostudomány történetének egyik legnagyobb alakja, a gyermekágyi láz kórtanának felfedezője, "az anyák megmentője" volt. Módszerének alkalmazásával a gyermekágyi láz miatti halálozások száma lényegesen csökkent - emlékezett a neves orvosra Paragh György, a DEOEC elnöke.

Tóth Zoltán, a szülészeti klinika igazgatója hozzátette: bár Semmelweis a világon az egyik legismertebb magyar orvos, követője, Kézmárszky Tivadar érdemei sem kisebbek: nevéhez fűződik a hazai bábaügy megszervezése, a korszerű szülésznői oktatás bevezetése.

Debrecen városa méltán büszke az egykori professzorra, hisz tanulmányait követően Kézmárszky klinikáján dolgozott évekig Kenézy Gyula is, a négyfakultásos debreceni egyetem megálmodója - jegyezte meg a professzor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását