2024. április 28. - Valéria

Kóka: a plafontörvény rendben az adó nem

Az SZDSZ azt kéri a kormánytól, hogy vonja vissza a 2009-es adócsomagot - jelentette ki Kóka János frakcióvezető csütörtökön az MTI-nek. A liberális politikus hozzátette: az SZDSZ támogatja költségvetési plafontörvény legújabb módosítási tervét, a 2009-es
2008. november 6. csütörtök 17:20 - Hírextra
Kóka János elmondta: olyan adócsomagra van szükség, amely csökkenti a vállalkozások adminisztratív terheit, és elhatároz egy középtávú adóreform-programot, a kormány által előterjesztett pedig nem ilyen.

A gazdasági visszaesés kellős közepén Magyarországnak más típusú adórendszer kell. Olyan, amely érdemben enyhíti a vállalkozások terheit, újragondolja az adóhatóság szerepét, csökkenti a bürokráciát és az adóadminisztrációt - szögezte le az SZDSZ frakcióvezetője. Szerinte jelenleg minden körülmény a vállalatok versenyképességének növekedése ellen hat. Szűkül a piacuk, csökken a hitelfelvételi lehetőségük, erre az állam nem tehet rá még egy lapáttal azzal, hogy lényegében változatlanul hagyja az adminisztratív kötelezettségeket, adóterheket.

Kóka János elismerte, hogy a kormány által készített adócsomagban van néhány adóegyszerűsítő lépés, "de csak attól, hogy arányaiban ötven szükséges döntésből hármat meghoztak, még nem tudjuk támogatni, mert a meghozandó döntések nagyobb része nincs benne".

Az SZDSZ minden előkészítő fórumon elmondta, hogy milyen igényei vannak az adócsomagot illetően - tette hozzá a frakcióvezető. Mint mondta, az adócsomag az adócsökkentés elképzeléséről sem mondhat le.

"Ameddig én, Kóka János adómentesen családi pótlékot kapok, addig nincs jogunk megemelni a kisvállalkozások gépjárműadóterheit, vagy nincs jogunk elvenni a tanárok, rendőrök, tűzoltók 13. havi fizetését" - fogalmazott a frakcióvezető, utalva arra, hogy szükség van az állam feladatainak újragondolására. Hozzátette: az államnak kevesebbet kell költenie, szükséges a felesleges adminisztráció és a bürokrácia csökkentése, viszont többet kellene otthagyni a gazdaság szereplőinél, különben belefulladnak a recesszióba és az adóprésbe.

Ezért az SZDSZ azt kéri a kormánytól, hogy vonja vissza az adócsomagot, és nyújtson be újat, "elsősorban a kormány feladata, hogy kidolgozza ezt a csomagot, hiszen az ő kezébe vannak az ehhez szükséges adatok, és a kormány hatalmában áll az APEH megregulázása" - mondta el Kóka János. Leszögezte: ebben a formában az SZDSZ nem szavazza meg a 2009-es adócsomagot.

"Ma az a gyakorlat, hogy ha valaki nem biztos benne, hogy be kell vallania egy-egy adófajtát, akkor állásfoglalást kér az adóhatóságtól. Amikor ezt megkapja, akkor ma az APEH állásfoglalás része, hogy egy adóeljárásban bizonyítékként nem használható fel. Hogy lehet az, hogy az adóhatóság saját állásfoglalását nem fogadja el?" - fogalmazta meg egyik kifogását az adócsomaggal kapcsolatban Kóka János.

Az SZDSZ költségvetési plafontörvényével kapcsolatban elmondta: a vasárnapi ötpárti megbeszélésen a legfontosabb kérdésekben megállapodtak a pártok. Most ezek kerültek be költségvetési bizottsági módosító javaslatba, és így a liberálisok a jövő heti szavazáson támogatni fogják az ilyen javaslatokat.

Kóka János kiemelte, hogy a plafontörvényhez benyújtandó módosító csomagba a Fidesz javaslatára bekerült a költségvetési tanács létrehozása, a szocialisták javaslatára a közpénzügyi törvényből átemelték a reáladósság- és deficittartási kritériumokat, és visszatértek az SZDSZ alapjavaslatához, miszerint 2009-ben nem költhet többet az állam, mint 2008-ban tervezte. A pártok megállapodtak abban a képletben is, hogy 2010-2011-ben hogyan nőhet a kiadási oldal.
A költségvetési bizottság ülésén ahhoz is közelebb kerültünk egy lépéssel, hogy ez a nagyon fontos biztonsági elem beépülhessen a kormány gazdaságpolitikájába - szögezte le a liberális politikus..

Arra a kérdésre, hogy ha megszületik a plafontörvény, akkor az SZDSZ tudja-e támogatni a 2009-es költségvetést, Kóka János azt válaszolta: a plafontörvény nem az SZDSZ-nek, hanem az országnak fontos, az országnak egy jó költségvetésre is szüksége van.

A költségvetésről majd akkor döntünk, ha kialakul a végleges változata - fogalmazott a frakcióvezető. Szerinte a büdzsé mai formájában nem segíti a gazdaság növekedését, a munkahelyek megtartását, sem az eurózonába történő belépésünket.

Kifogás az is, hogy a mostani költségvetés fűnyíróelvszerűen vezeti végig a 13. havi bér megvonását a különböző költségvetési feladatokon - mondta Kóka János. Hozzátette: "ameddig a kormányszovivo.hu portálhoz a bolti ár kétszereséért veszi a kormány a gépeket és a szolgáltatásokat, addig nincs joga a kormánynak megvonni a nővérektől és a tűzoltóktól, rendőröktől, a közalkalmazottaktól a 13. havi fizetést".

A plafontörvényhez való SZDSZ-es viszony független a költségvetéshez és az adócsomaghoz való viszonytól, mert Magyarországnak a plafontörvényre egy középtávú stabilitás érdekében van szüksége, a költségvetés és az adócsomag pedig azt határozza meg, hogy az állam a plafontörvényben meghatározott határokon belül mire és mennyit költ, és hogyan szedi be ehhez a bevételeket - fogalmazott Kóka János.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását