2024. április 24. - György

Őssejtből hoztak létre agyszövetet

Japán tudósoknak - először a világon - sikerült embriókból nyert őssejtekből agyszövetet létrehozniuk.A Riken japán állami kutatóintézet tudósai agykéregszövetet tenyésztettek ki az őssejtekből.
2008. november 6. csütörtök 17:57 - Hírextra
Ez komoly előrelépés a korábbi stádiumból, amikor a kutatóknak már sikerült az őssejtekből különböző típusú sejteket kitenyészteni, de nem tudták elérni, hogy azok szövetet alkossanak.
Ez azért fontos - olvasható az intézet csütörtöki közleményében -, mert "a regeneratív terápiában csak néhány betegség gyógyítható egyszerű sejtátültetéssel, a szövetátültetés lényegesen eredményesebb lehet a gyógyításban".

A kutatók ugyanakkor figyelmeztettek, hogy egyelőre az őssejtekből kifejlesztett agyszövet nem elegendő és túl gyenge ahhoz, hogy szélütés-áldozatokat gyógyítsanak vele, de tanulmányozzák, hogyen lehetne in vitro érettebb kortexszöveteket létrehozni.

Az őssejtek révén létrehozott szövet elősegítheti, hogy laboratóriumban tanulmányozzák az Alzheimer-kór okait, továbbá oltóanyag előállítására is használható lesz - fűzték hozá a japán kutatók.
Az őssejtek alkalmazását ígéretesnek tekintik olyan betegségek gyógyításában, mint a rák vagy a diabétesz, vagy az emberi szervezet megrongált sejtjeinek, szöveteinek pótlásában. Számos országban azonban vitatják ezt a módszert, mivel az őssejtek kinyerése során elpusztulnak azok az embriók, amelyekből származnak.

Japánban viszont engedélyezik azt, hogy embriókból nyerjenek ki őssejteket tudományos kutatáshoz.
A Riken intézet azonban azt is megjegyezte közleményében, hogy sikerüt agykéregszövetet kitenyésztenie ugynevezett iPS multipotenciális őssejtekből is, amelyeket felnőttek bőréből vagy testének más részeiből kinyert sejtekből laboratóriumban alakítanak ki - ez az eljárás nem vet fel olyan etikai problémákat, mint az embriók felhasználása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását