2024. április 25. - Márk

CT-vel vizsgálják Caesart

Speciális képalkotó CT-vel vizsgálnak meg egy Julius Caesart (Kr. e. 100-44) ábrázoló márvány mellszobrot, hogy kiderítsék, érdemes-e belefogni restaurálásába - közölte a vizsgálatot folytató francia Atomenergia Biztosság cadarache-i tudományos központja.
2008. július 4. péntek 15:44 - Hírextra
A mellszobrot a Rhone folyóban, Arles városának magasságában találták még májusban. A Transec elnevezésű speciális berendezésben fotonsugarakkal bombázzák majd, mert csak így tudnak "beletekinteni" anélkül, hogy megbontanák az anyagát.

A berendezéssel a szobor vázát alkotó vasrudak rozsdásodási fokát kívánják megállapítani, a szobor belső repedéseit emellett akusztikai vizsgálattal is kutatják, ennek alapján döntenek majd a Rhone-ban lelt szobor további sorsáról.

A Transec sugara tíz-húszszor erősebb egy orvosi célú berendezésénél, ezt az eszközt többek között hajók rakományának átvilágítására, vagy a hulladékok radioaktivitásának mérésére használják - mondta el a sajtónak a francia Atomenergia Biztosság illetékese.
Julius Caesar római hadvezér és államférfi éveken át az ókori Gallia, a mai Franciaország helytartója volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását