2024. április 18. - Andrea, Ilma

Már megint a Gazdasági

Nem tetszik nekünk a Gazdasági Bizottság: megint kulturált módon zajlott az ülés. Nem lesz ennek jó vége. Különösen, hogy itt akár lobbiérdekek ellenében is feszülhetnének. De nem. Energiapolitikailag úgy tűnik, egyetértünk. Nagyon gyanús.
2008. november 6. csütörtök 06:55 - Szalay Gergely
Amúgy

A költségvetési vita kétféle lehet: tartalmatlan vagy unalmas. Előbbit a pártok prominensei szokták megvalósítani, utóbbit a mezei képviselők. A nagyok hajtogatják ugyanazt, a kicsik pedig olykor hajmeresztően érdektelen felvetésekkel szórakoztatják egymást.

És kitartóan elbeszélnek egymás feje mellett. Csehov drámáiban látni ilyet, csak azok lényegesen jobbak. De ezt nélkülünk is tudhatják a politikára fogékonyak.

Van viszont egy bizottság, ami nagyon komolyan gyanús nekünk: ez pedig a Gazdasági Bizottság. Itt már a múltkor is szokatlanul kulturált légkörben hallgatták meg Kovács Árpádot, és már megint szinte ijesztően kellemes hangulatban beszélgettek. Pedig a téma sem volt annyira érdektelen (mint amennyire végül is azt csináltak belőle, kicsit túl szakmai volt az általánosan művelt – értsd: szakbarbár – újságírónak). Az EU energiapolitikai irányelveiről volt szó, és a bizottság (egészen pontosan és helyesen A Gazdasági és informatikai bizottság Energetikai albizottsága) álláspontjáról a kérdésben. Kétségtelenül nem az a téma, aminek hallatán tövig rágja az ember a körmét, de ezzel együtt fontos: szól a hazai energiapiac változásairól, az import szükségességétől a távfűtésig sok mindent érint.

Nesze nekünk

Ennek megfelelően az eddigi rutin alapján színvonaltalan anyázásra készülne az ember (voltunk mi már a Nabucco-bizottság ülésén is, ott is több volt a politikai szólam, mint az érdemi eredmény – és azok sem a politikusoknak voltak köszönhetők). Kis balsejtelem a múltkori óta volt bennünk – beigazolódott. Érdekeset írni ugyanis sokkal könnyebb az anyázásról, mint a szakmázásról – és olvasni is szívesebben szoktunk hülye képviselőkről. Na, ez nem jött most össze.

Az ülés annyiban érdekes, hogy a nagy bizottsági történet előkészítése: az albizottság álláspontja alapján tárgyalnak globálisan. A bizottság határozatképes – állapítja meg a pár percet csúszó kezdés után rögvest Podolák György elnök, és villámgyorsan túlesik a kötelező napirendelfogadós körökön. Olyannyira, hogy szinte el is felejti – exkuzálja magát, hosszú napja volt.



Az egyetértés egyébként is nagy: a bizottság tagjai alapvetően támogathatónak tartják a kormány intézkedéseit – pedig (ez tűnik csak kissé problematikusnak) az EU igen ambiciózus terveinek akarunk velük megfelelni – ezek között szerepel például az is, hogy 2020-ig az energia tizenhárom százaléka kell megújuló forrásból származzon. Ami nálunk is összejöhet. Igaz, bizonyos emissziós kvóták betartása veszélyesebb lehet, mint gondolnánk: László György, a távhőszolgáltatók képviseletében ennek veszélyére figyelmeztet: ha hanyagoljuk a távfűtést (amit meglepően nagy arányban lehet másodlagos forrásokból táplálni), a lényegesen szennyezőbb gázfűtés terjedhet el – ami nagyjából az öngól minősített esete.

Jön a megnyugtató válasz: a kvótákat fokozatosan akarják bevezetni (ami még mindig nem oldja meg a távfűtéssel kapcsolatos legfontosabb problémát, miszerint az drága). De addig csak születik valami megoldás.

Ugye mi jóbarátok...

Fene nagy az egyetértés,csak Podolák elnök csempész olykor némi színt az ülésbe: olykor megszólal telefonja (elnézést kér, fontos hívást vár), hellyel-közzel egy sms érkezik valahová. Egy mobil valahol hosszan és kitartóan rezeg, majd a telefonáló feladja.

Újabb érdekes felvetés jön: nagyobb figyelmet kellene szentelni a geotermiának, és növelni a szélerőművek szerepét – igaz, ezt úgy, hogy az általuk előállított energia tárolható is legyen (azaz eddig nem volt az, ejnye). De még ebben is van egyetértés: a kormánynak ki kell jelölnie egy helyet, gyorsan – máskülönben ahogy felmerül egy földrajzi név, emailek százai veszik védelmükbe a terület rigófüttyét. És erre még a fideszes képviselő is egyetértően bólogat.

Van még egy fontos szempont, a gyakran felmerülő bioüzemanyagok (dízel és etanol) kérdése: ezekkel kapcsolatban egy szempont van: elsődlegesen élelmiszert akarjunk termelni, mielőtt megint sárgállni kezd az ország a repcétől – miközben élelmiszerhiánnyal kell szembenézni. Ezt az elképzelést az illetékes tárca is támogatja, pedig az ötlet ellenzéki honatya felől érkezik.

Egyedül ő lop némi színt a délutánba egyébként (Molnár Béla, KDNP), de ő sem eleget: semmi veszekedést gerjesztőt nem mond. Csak arra hívja fel a figyelmet, hogy nem kellene a teljesen tiszta energiaforrásokat (szél, víz, nap, geotermia) állandóan együtt emlegetni bioetanollal, -gázzal és -masszával: azért a kettő nem ugyanaz a kategória, ha úgy is kezeli az EU. De igazat adnak neki is.

Ja, és Bencsik János fideszes képviselő (támogatott) javaslatára a területet felügyelő testületben a társadalmi szempontok is megjelennek majd. Semmi különleges vita. Tudják ezt az őket delegáló pártokban? És vajon mit szólnak?

A nagy bizottság ennek örömére tárgyalhat az előterjesztésekről – sanda gyanúnk szerint azzal sem lesz gond (viszont talán sejtik a kedves olvasók, miért tudósítunk viszonylag ritkán és megszűrten a bizottsági történésekről). Kötelező malíciánkat kis időre félretéve: ez akár jó hír is lehet: ha a gazdasági bizottság úgy működik, ahogy ábrándjaink szerint minden bizottságnak kellene, csak végigevickélünk valahogyan ezen a fránya válságon.

Persze nem fölösleges viták nélkül, azért az nem mi lennénk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását