2024. május 8. - Mihály

Foglalkoztatási katasztrófahelyzet fenyeget

A pénzügyi válság miatt foglalkoztatási katasztrófahelyzet kialakulása fenyegeti a munkanélküliséggel leginkább sújtott térségeket, ha nem kapnak külön forrást nehézségeik kezelésére - mondta Czomba Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtökön,
2008. november 6. csütörtök 13:47 - Hírextra
A politikus véleményének alátámasztására a szabolcsi munkaerő-piaci helyzetet ismertette: mint mondta, a térségben az elmúlt hat évben nemhogy csökkent volna, hanem tartósan havi ötvenezer fölé nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma, s a pénzügyi válság okozta recesszió miatt szerinte várhatóan még tovább, akár az "elviselhetetlenségig nőhet" a munkanélküliek tábora.

A hivatalos adatok alapján 22 százalékos az álláskeresők aránya a Nyírségben, ami azt jelenti, hogy minden 4-5 munkavállaló elhelyezkedési gondokkal küzd, s közöttük most 6.600 pályakezdő fiatal is első munkahelyére vár - tette hozzá.

Czomba Sándor szerint a kialakult pénzügyi válság miatt nemcsak a vállalkozásoknál várható jelentős leépítés a térségben, hanem az önkormányzatoknál, a körjegyzőségeknél, az általuk alapított cégeknél, intézményeknél, sőt a kistérségi társulásoknál is.

"S ez Szabolcsot különösen veszélyes mértékben fenyegeti, hiszen a megyében az önkormányzatok a legnagyobb foglalkoztatók" - mutatott rá a képviselő.

Czomba Sándor hozzáfűzte, hogy "egyértelműen prognosztizálható az önkormányzati létszámleépítés, hiszen a központi költségvetésben forráselvonást terveznek a helyhatóságoktól".
Adatokat is közölt, melyek szerint "az önkormányzatoktól 3,6, a körjegyzőségektől 1,7, a többcélú kistérségi társulásoktól pedig szintén 3,6 milliárd forint elvonását tartalmazza a büdzsé jelenlegi tervezete".

Megemlítette, hogy a rendőrségtől 11,5 milliárd forintot vonnának el, s ez Szabolcsot külön is érzékenyen érinteni, mivel a határőrség integrációja után jelenleg több mint 2.500 munkavállalót foglalkoztat a rendvédelmi szervezet a megyében.

A Fidesz országgyűlési képviselője úgy vélekedett, hogy a költségvetés átcsoportosításával kell megtalálni azt a külön forrást, ami - szerinte - elengedhetetlen a foglalkoztatási nehézségekkel küzdő megyékben a "katasztrófahelyzet kialakulásának megelőzéséhez".

Emellett pártja álláspontját megismételve hangsúlyozta: szükség lenne egy 10 milliárd eurós uniós forrás felhasználására is, amelyből ötmilliárd eurót kellene fordítani adócsökkentésre, ötmilliárdot pedig a kis- és középvállalkozások foglalkoztatási pozíciójának megerősítésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását