2020. október 23. - Köztársaság kikiált., Gyöngyi

A magáncélú letöltésnél ne módosuljon a szabályozás

A magáncélú letöltésnél, másolásnál a jelenlegi szabályozás maradna hatályban a szerzői jogi törvényben - ezt javasolja Varga László és Hajdu Attila, az MSZP két országgyűlési képviselője, akik csütörtökön Budapesten tartottak sajtótájékoztatót. Pettkó An
2008. november 6. csütörtök 13:54 - Hírextra
Az Országgyűlés által tárgyalt szerző jogi törvénymódosítás mostani szövege szerint büntethető lenne az internetről való magáncélú letöltés is, ha bizonyítható, hogy a letöltő nem az általában elvárható gondosság szerint járt el a letöltött tartalom jogszerűségének megállapításakor.
Varga László és Hajdu Attila módosító indítványt nyújtott be ennek a rendelkezésnek az elhagyása érdekében.

Varga László kezdeményezésüket azzal indokolta, hogy ellentétes a szerzői jog logikájával az általában elvárható gondosság fogalma.

Hozzátette: elegendőnek tartják az üzletszerű másolás büntethetőségét.

A két politikus módosító indítványa szerint az eredeti javaslat túlságosan tág keretet adna a bírói jogértelmezésnek. Az információs társadalomban kétséges, hogy a felhasználónak vajon milyen esetekben kellene tudnia, jogellenes forrásból kíván másolni.

Varga László elmondta, a szocialista frakció hétfőn dönt módosító indítványuk támogatásáról, amely felé a kormány is nyitott.

Hajdu Attila beszámolt arról is, hogy kezdeményezi az üres hordózók, CD-k, DVD-k és memóriakártyák után fizetett jogdíj felső határa hat százalék legyen. Mint mondta, ez idáig a törvény ilyen felső korlátot nem állapított meg, ami a gyakorlatban azt eredményezte, hogy az egyes jogdíjtételek számos esetben már a gyártói kibocsátási ár 100 százalékát is meghaladták.
Javaslatával megnövekedhet ezen adathordózok forgalma is - fűzte hozzá.

Közölte, a Magyarországon felhasznált mintegy 80 millió CD-ből 16 milliót vásárolnak a felhasználók az országban, a többit olyan országokból szerzik be, ahol kisebb a jogdíjtartalom.
Hajdu Attila megjegyezte: erről a módosító indítványról még egyeztetnek a kabinettel.

A két képviselő egy további módosító indítványukban azt is kezdeményezi, hogy a nyilvános könyvtári kölcsönzések után az irodalmi és zeneművek szerzőit ne az eredeti előterjesztésben szereplő 2012-től, hanem már 2010-től illesse meg díj.

A szerzői jogról szóló törvény módosítását október 21-én kezdte tárgyalni az Országgyűlés. Az előterjesztés a haszonkölcsönzés, az árvaművek felhasználásának szabályai mellett a közös jogkezelő szervekkel kapcsolatban is tartalmaz rendelkezéseket.

Pettkó András (MDF) kiemelte: mivel ő már korábban benyújtott a szocialista indítványokhoz hasonlókat az Országgyűlés által tárgyalt szerző jogi törvénymódosításhoz, ezért pártja támogatni tudja a szocialista módosító javaslatokat.

Mint mondta, fontosnak tartja, hogy az üzletszerű másolás büntethetősége maradjon meg.
Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta: támogatják azt a kezdeményezést is, hogy az üres hordózók, CD-k, DVD-k és memóriakártyák után fizetett jogdíj felső határa hat százalék legyen.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ma Magyarországon egy üres DVD árának a fele a szerzői jogdíj.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását