2024. május 9. - Gergely

A kormány az emberek rovására mentené meg a külföldi bankokat

A Fidesznek eddig nem volt tudomása arról, hogy bankmentőcsomag készül, ezért arra vár választ a kormánytól, hogy valóban a magyar adófizetők kontójára felvett IMF-hitelből akarja-e megsegíteni a többségben külföldi tulajdonú, Magyarországon működő pénzin
2008. november 6. csütörtök 13:44 - Hírextra
Simor András jegybankelnök Veres János pénzügyminiszterrel közösen tartott, csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az IMF-megállapodás keretében a Magyar Nemzeti Bank javasolja, hogy a magyar bankok 600 milliárd forintos pénzügyi csomagot vehessenek igénybe, amelyből 300 milliárd a tőkejavítást szolgálja, a fennmaradó rész pedig garanciaalapként működik.

Varga Mihály közölte: nem egészen értik, hogy mi történik a kormányzatban, hiszen eddig arról értesültek, hogy az emberek vannak bajban, mert az árfolyamváltozás miatt megdrágultak a hiteleik, most pedig azt hallják, hogy a bankok vannak bajban, és hogy ezeket a bankokat abból a hitelből kell megsegíteni, amit a magyar állam felvesz. Hozzátette: ezek a Magyarországon működő bankok döntő többségben külföldi tulajdonban vannak, és tőkeerős anyabankjaik vannak Milánóban, Münchenben vagy éppen máshol.

"Most jól értjük-e, hogy a magyar kormány a magyar adófizetők kontójára felvett hitelből ezeket a bankokat akarja megsegíteni?" - tette fel a kérdést az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere, aki szerint eddig nem volt tudomásuk arról, hogy bankmentőcsomag készül.

Mint mondta, azt megértik, ha a kormány az embereken akar segíteni, és ebből a hitelből olyan jellegű támogatásokat nyújt, amelyek segítenek az embereknek megtartani a munkahelyüket, törleszteni hiteleiket, vagy elkerülni a reálbér-csökkenést.

Varga Mihály megdöbbentőnek nevezte azt a fejetlenséget és kapkodást, ami szerinte a kormány lépéseit jellemzi az IMF-hitelcsomag ügyében.

A pénzügyminiszter által ismertetett, a Nemzetközi Valutaalapnak küldött szándéknyilatkozatról a fideszes politikus azt mondta: ez még mindig nem a szerződés, csak egy "segélykérő levél", de hogy aztán ebből milyen szerződés lesz, és mit írnak alá, "az egy másik történet".

"Szerződések ritkán kezdődnek úgy, hogy tisztelt Strauss-Kahn Úr" - jegyezte meg.
Szerinte a szándéknyilatkozat arra is utal, "mintha újabb megszorítások készülnének", hiszen az szerepel benne, hogy további egyeztetések várhatók az IMF-fel azon pontok ügyében, amelyek az állami finanszírozás kiesése esetén következnek be.

Hangsúlyozta: amit a hitel ügyében eddig tudnak, az a kormány megszorító csomagja, a nyugdíjak és a szociális juttatások csökkentése, a bérbefagyaszatás és 13. havi fizetés befagyasztása.

A költségvetési bizottság fideszes elnöke a sajtótájékoztatóról a testület ülésére sietett, ahol zárt ajtók mögött Veres János pénzügyminiszter az IMF készenléti hitelkeret-szerződésről ad tájékoztatást. Varga Mihály ugyanis a csütörtökön délelőtt kezdődött ülést kiegészítette egy újabb napirendi ponttal, hogy a pénzügyminiszter beszámolóját meghallgassák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását