2024. április 29. - Péter

EU-s támogatás csatornázáshoz

Az Európai Unió segítségével építheti ki 6 milliárd forint értékű szennyvíz-hálózatát nyolc nyírségi település önkormányzata; a helyhatóságok vezetői a támogatási szerződést Apagyon írták alá csütörtökön.
2008. november 6. csütörtök 12:35 - Hírextra
Kiss István apagyi polgármester az MTI-nek elmondta: a beruházás - amelyet szerinte önerőből aligha tudtak volna valaha is megvalósítani az önkormányzatok - Apagy mellett Baktalórántháza, Magy, Napkor, Nyíribrony, Nyírtét, Ófehértó és Ramocsaháza településeket érinti.

Brüsszel már a beruházás előkészítésének 200 millió forintos költségéhez is támogatást nyújt a helyhatóságoknak, összesen 170 millió forintnak megfelelő eurót használhatnak fel a környezetvédelmi fejlesztést irányító munkaszervezet létrehozásához és működtetéséhez, az engedélyes tervek elkészítéséhez, illetve közbeszerzési eljárásra.

A végleges tervdokumentációkat 2010 decemberéig kell az önkormányzatoknak benyújtaniuk jóváhagyásra az unióhoz. Az elbírálás után 2011-ben indulhat a 6 milliárd forint értékű beruházás megvalósítása, a szennyvízhálózat építése és a tisztítótelepek létrehozása 2013-ben fejeződik be.

Kiss István tájékoztatása szerint a nyolc érintett önkormányzat már megalakította a Kelet-Nyírségi Víziközmű Beruházási Társulást, amely az előkészítést végzi és a kivitelezést bonyolítja, illetve az átadás után a szennyvízrendszert működteti.

A települések szennyvíz-hálózatának kiépítése mellett - amelyre közel 6.000 lakóingatlant kötnek rá a nyolc településen - két új tisztítótelepet építenek, egy meglévőt, a baktalórántházit pedig bővítik. Külön szennyvíztisztító-telepe lesz Nyíribronynak és Ramocsaházának, valamint Apagynak, Napkornak és Nyírtétnek. Magy és Ófehértó vezetékrendszerét pedig a két községgel szomszédos, már kiépített szennyvízhálózattal rendelkező Levelek tisztítótelepéhez csatlakoztatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását