2024. május 2. - Zsigmond

Érvénytelen volt a népszavazás

A Veszprém megyei Királyszentistván község címeréből és zászlójáról lekerül I. Ferenc József, osztrák császár és magyar király I. F. J. monogramja; a három betű megmaradásáért kezdeményezett és szerdán megtartott helyi népszavazás ugyanis érvénytelen let
2008. november 6. csütörtök 06:20 - Hírextra
A névjegyzéken 393 választópolgár szerepelt, ám közülük csupán 108-an mentek el szavazni, holott az eredményes és érvényes népszavazáshoz 193 leadott voksra lett volna szükség - mondta a jegyző.

A helyi népszavazás előzményéről Kőszeg Ferenc, a község polgármestere elmondta, hogy a képviselő-testület többsége - az egyik képviselő javaslatára - 2007 októberében döntött úgy, hogy ne szerepeljen a település címerén és zászlóján az I.F. J. monogram.

A monogramot a rendszerváltás utáni első képviselő-testület - I. Ferenc József emlékét ápolandó - vetette be a falu címerébe és íratta a zászlajára, ugyanis a császár és király 1908-ban Királyszentistvánon szemlélte meg a monarchia hadseregének a bakonyi hadgyakorlaton részt vett egységeit, katonáit, s ezt követően került az addig Szentistvánnak hívott község neve elé a király szó.
A mostani testület azonban úgy látta, hogy I. Ferenc József "a magyar történelemnek nem volt pozitív alakja, eltiporta a magyar szabadságharcot, s az aradi vértanúk kivégzésének napja nemzeti emléknap" - foglalta össze a testületi döntés lényegét a polgármester.

Kőszeg Ferenc elmondta: a döntés ellen néhány helybeli polgár tiltakozó aláírásokat gyűjtött, ám a testület erre sem változtatta meg a határozatát, majd annyi aláírást gyűjtöttek össze a kezdeményezők, hogy a képviselő-testületnek helyi népszavazást kellett kiírnia a kérdésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását