2024. április 25. - Márk

A britek lecsuknák Julian Assange-t

A Scotland Yard készen áll a WikiLeaks oknyomozó portál alapítójának, Julian Assange-nak a letartóztatására.
2010. december 6. hétfő 20:35 - HírExtra
A BBC hétfő délutáni, meg nem nevezett forrásokra hivatkozó jelentése szerint a brit rendőrség immár rendelkezik minden olyan szükséges dokumentummal, amelyek a letartóztatást lehetővé teszik. Assange őrizetbe vételére minden valószínűség szerint az elkövetkező 24 órában sor kerül, amennyiben a hatóságok pontosan tudják, hogy hol tartózkodik - közölte a BBC. A nemzetközi letartóztatási parancsot Svédország kérésére - nemi erőszak gyanújával - még az elmúlt héten adta ki Assange ellen az Interpol.

Úgy tudni, hogy a WikiLeaks alapítója - akinek honlapja több százezer titkos vagy bizalmas amerikai diplomáciai iratot szivárogtatott, illetve szivárogtat ezekben a napokban is ki - jelenleg Nagy-Britanniában tartózkodik. Letartóztatása esetén egy brit bíróságnak kell majd döntenie arról, hogy Assange-ot kiadják-e Svédországnak.

A WikiLeaks ausztrál származású alapítójának ügyvédje nem sokkal korábban az Interpol által kiadott nemzetközi letartóztatási parancsot "bohózatnak" nevezte. Mark Stephens szerint a brit rendőrség jól tudja, hogy védence hol tartózkodik. Az ügyvéd utalt arra: mindent elkövet annak érdekében, hogy megakadályozza a kiadatást, és így azt, hogy Assange-ot Svédországból az Egyesült Államokba szállítsák.

Az ausztrál igazságügyi miniszter hétfőn Canberrában bejelentette: Ausztrália konzuli segítséget nyújtana Julian Assange-nak, a WikiLeaks portál alapítójának, ha külföldön letartóztatnák. Hozzátette, hogy Assange ausztrál állampolgárként bármikor visszatérhet hazájába, de mivel nemzetközi elfogató parancs van érvényben ellene, Ausztráliának kötelessége segíteni a nemzetközi közösséget a nyomozásban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását