2024. május 9. - Gergely

Nem tudjuk meg soha

Nem hozzák nyilvánosságra a titkos vallomást, amelynek alapján halálra ítélték a Rosenberg-házaspárt - így döntött egy New York-i bíró. Ethel és Julius Rosenberget azzal vádolták, hogy átadták a szovjeteknek az amerikai nukleáris fegyver titkait.
2008. július 23. szerda 09:55 - Hírextra
Ethel és Julius Rosenberget kémkedés vádjában találták bűnösnek, és 1953-ban villamosszékkel kivégezték az Egyesült Államokban.

Az ítélet alapja egy titkos vallomás volt - a koronatanú azonban később elismerte, hogy hazudott. Erre alapozva kérték a New York-i bíróságon a tanúvallomás nyilvánosságra hozását.

A kérést benyújtók úgy vélik, hogy a Rosenberg-házaspár pere az antikommunista hisztéria eredménye volt. A kivégzett házaspár gyermekeinek pedig meggyőződésük, hogy az akkori kormányzat tisztában volt azzal, hogy a kémkedés vádját nem bizonyították be egyértelműen.

Történészek ezért kérték az ügyészek koronatanúja, Ethel Rosenberg öccse tanúvallomásnak nyilvánosságra hozását. A ma 86 éves David Greenglass ugyanis egy 2000-ban kiadott könyvben elismerte, hogy hazudott - az ügyészek nyomására. Ugyanakkor azt kérte, hogy a vallomása maradjon titokban.

Greenglasst is kémkedéssel vádolták, és azért úszta meg a halálbüntetést, mert kész volt a nővére ellen tanúskodni; végül tíz évet töltött rácsok mögött.

Azt állította a bíróság előtt, hogy Ethel jegyzeteket készített az amerikai nukleáris titkokról, és ezeket átadta a szovjet titkosszolgálatnak, a KGB-nek.

Alvin Hellerstein bíró a vallomás titkosításának feloldását azzal indokolta, hogy a nyilvánosság jogánál fontosabb a bírósági hagyomány, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos tényeket csak az esküdtszék ismerjen.

Azt azonban a bíró nem zárta ki, hogy Greenglass halála után nyilvánosságra hozzák a vallomását.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását