2024. április 29. - Péter

Chilének ötven éve van hátra?

Ötven éven belül elolvadhat egy kutatás szerint a chilei Echaurren-gleccser, amely a főváros, Santiago de Chile vízigényének bő kétharmadát fedezi. A jégmezők a legszélsőségesebb helyeken jelenleg évente tizenkét méterrel zsugorodnak - írta a Der Standard
2008. november 6. csütörtök 07:11 - Hírextra
Az ország egyik legjelentősebb vízszolgáltatójának, a DGA-nak a gleccserszakértője, Antonio Vergara úgy nyilatkozott, hogy ha az olvadás mostani üteme megmarad, akkor ötven éven belül az Echaurren és több fővárosközeli kis gleccser is eltűnik. Az Echaurren táplálja többek között a Majpo-folyót és annak egyes mellékágait is, ezáltal Santiago de Chile legfontosabb vízkészleteit.

A gleccserek eltűnése esetén Chile új vízkészleteket kényszerül majd keresni, ami pedig a népesség nagyszabású mozgásához fog vezetni - figyelmeztet Vergara. Az Andok nyugati lejtőin, a fővárostól mintegy 50 kilométerre elterülő Echaurren-gleccser a világ tíz leginkább kutatott gleccsereinek egyike.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását