2024. május 8. - Mihály

Meddig lesz elnök Obama?

Nem erkölcsös dolog senki halálával viccelni. Mi sem tesszük. Főleg, hogy Barack Obama most a győzelem mámorában élvezi az életet, és vele ünnepel a világ nagyobbik fele is. Mégis fel kell vállalni az ördög ügyvédje szerepét: meddig lehet hivatalban az el
2008. november 5. szerda 12:59 - Pénzes Dávid
A kérdés két ok miatt merül fel. Egyrészt Obama személye, másrészt az amerikai elnökök magas halálozási statisztikája miatt – már ami a merényletekben való elhalálozást illeti. Barack Obama megkerülhetetlen tulajdonsága a bőrszíne. Az, hogy végre fekete elnöke lehet Amerikának, óriási lépés a rasszizmus felszámolása, és az esélyegyenlőség felé. Afroamerikaiak százezreinek lehet példakép az új elnök.

Lincoln merénylője
John Wilkes Booth-t végig kísérte a szerencse. Az elnök testőre kissé részeges volt, ezért röviddel az előadás kezdete után rögvest a büfé felé vette az irányt, hogy igyon egy kortyot. Stanton hadügyminiszter megtagadta Lincoln azon kérését, hogy a maga két méteres tagbaszakadt és tekintélyt parancsoló termetével Eckert hadnagy is ott legyen mellette. A páholyban mindössze egyetlen katonaviselt ember, Rathbone őrnagy ült. Ő meghallotta Booth lövését, rá is rontott a merénylőre, de az a páholyból a színpadra ugrott. Menekültében odavetette a nézőknek: sic semper tyrannis!, azaz így jár minden zsarnok.
Viszont ne feledjük, Amerikában a mai napig létezik a Ku Klux Klan, illetve megannyi, náci ideológiát követő szervezet. A 300 milliós országban becslések szerint nyíltan vagy titokban legalább százezerre tehető azok száma, akik szimpatizálnak a rasszizmussal, antiszemitizmussal, és akik a feketéket még mindig inkább rabszolgaként látnák szívesen. Számukra Obama megválasztása felérhet egy arculcsapással, az amerikai nemzet megszégyenítésével. Az ilyet pedig meg kell akadályozni, vagy ha már megtörtént helyre kell tenni.

Merényletkísérlet Obama ellen

Ilyen szándékú cselekedetre sajnos már a választás előtt is akadt példa. Amerikai szövetségi ügynökök két fiatalembert fogtak el, akik merényletsorozatra készültek: a kiszemelt áldozatok egyike az akkor még elnökjelölt Barack Obama lett volna. Daniel Cowart és Paul Schlesselman nem meglepő módon „fehér felsőbbrendűséget” hirdető csoportokhoz tartoztak.

Egymást az interneten keresztül ismerték meg, az ötletet is ott dolgozták ki. Igaz, a hírek szerint nem túl részletesen. Egy többségében fekete iskolában akartak tömeggyilkosságot elkövetni (összesen 88 fekete fiatallal akartak végezni), majd autóból lövöldözve kísérelték volna meg Obama meggyilkolását. A döbbenetes azonban az, amit vallomásuk végén mondtak: nem hitték hogy sikerülhet, de a kísérlet közben akartak meghalni.

James A. Garfield halála
1881. július 2-án délelőtt lőtte meg a Stalwarts-szimpatizáns Charles J. Guiteau. Guiteau elmebeteg volt, és dühítette, hogy kérelmét az Egyesült Államok párizsi konzuli pozíciójának betöltésére többször is visszautasították, nem lévén megfelelő képzettsége. Tettéért 1882. június 30-án felakasztották.
Ez a fajta szélsőséges hozzáállás már a mohamedán terroristák elvakultságát idézi. Az öngyilkos merénylőket jól ismerjük a muszlim világ terrorizmusával kapcsolatban, azonban megdöbbentő vele találkozni a „demokrácia fellegvárának” tartott Egyesült Államokban. Az, hogy valaki életét áldozza egy számára magasztosnak hitt célért, a legvégső elkeseredést jelzi. És minden bizonnyal jó néhány elkeseredett, avagy vakon hívő gondolkodik még így a „szabadság földjén”.

A múlt kísértete

Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy az amerikai elnökök mindig is népszerű célpontjai voltak a merénylőknek. Abraham Lincolnt 1865-ban a Ford Színházban lőtte hátulról fejbe John Wilkes Booth. James A. Garfield-et 1881-ben lőtte le Charles J. Guiteau. William McKinleyt 1901-ben egy fogadáson lőtte le Leon F. Czolgosz. A golyó okozta fertőzés nyolc nappal később végzett az elnökkel.

William McKinley halála
Az elnök éppen a gomblyukában lévő vörös szegfűt adta át egy kislánynak, amikor egy Leon F. Czolgosz nevű 26 éves anarchista kétszer rálőtt a kezére csavart kötés alól elrejtett revolveréből. "Ne hagyják bántani"!! - kiáltotta az elnök, amikor látta, hogy gyilkosát leütik. "Valami szegény félrevezetett fickó lehet!" Az egyik golyó a gyomrába hatolt, megsértette veséjét, és a hasnyálmirigyében állt meg. Nyolcnapos szenvedés után a fertőzés végzett az elnökkel. Gyilkosa beismerte tettét, de anarchista létére tagadta a bíróság jogát, hogy elítélje őt. Villamosszékben végezték ki.
John Fitzgerald Kennedyt 1963. november 22-én Dallasban gyilkolták meg. A nyitott kocsiban ült feleségével az oldalán, amikor eldördültek a lövések. A titokra, hogy ki és miért lőtt, a mai napig nem derült fény. A merénylővel, Lee Harvey Oswalddal később Jack Ruby végzett. John F. Kennedy öccse hasonló sorsra jutott 1968. június 6-án.

Ezeken kívül számtalan sikertelen merénylet is érte a Fehér Ház aktuális vezéreit. Két legismertebb a Truman és a Reagan elleni. 1950-ben Harry S. Truman elnök ellen két puerto ricoi követett el sikertelen merényletet; Ronald Reagant pedig 1981-ben egy new yorki taxisofőr, John W. Hinckley próbálta meggyilkolni. Az elmebeteg taxisofőr állítása szerint, ő csak lemásolta az akkoriban divatos Taxisofőr (Taxi Driver) című film egyik jelenetét, hogy megmentse a filmben játszó Jodie Fostert, akibe halálosan szerelmes volt.

Az USA legújabb elnöke tehát hosszú, erőszakkal terhelt múlt után költözhet az Ovális Szobába. Barack Obama nemcsak az elnöki jogkörrel járó, hagyományosan kiemelt célpont lesz, hanem a bőrszíne által kiváltott indulatok támadásainak is folyamatosan célkeresztjében fog állni. Csak remélni tudjuk, hogy nem lesz újabb elmebeteg, aki egy amerikai elnök meggyilkolásával kíván halhatatlanná válni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását