2024. május 18. - Erik, Alexandra

Lendvai: új korszakot nyit Obama

Az MSZP szerint új korszak kezdődik az Egyesült Államok történelmében Barack Obama győzelmével, de a szocialisták azt remélik, hogy az amerikai-magyar viszonyban a folyamatosság lesz a jellemző - közölte Lendvai Ildikó, a párt parlamenti frakcióvezetője s
2008. november 5. szerda 10:28 - Hírextra
"Reméljük, mindaz a változás, amit Obama ígért az amerikai népnek, és aminek reményében megválasztották őt, az amúgy is kiváló amerikai-magyar viszonyban, ha lehet, még pozitívabb, még szorosabb együttműködésre ad majd lehetőséget" - írta Lendvai Ildikó közleményében "szívből, örömmel" gratulálva pártja nevében Barack Obama történelmi jelentőségű győzelméhez.

A kormánypárti képviselő szerint Obama nem elsősorban riválisát győzte le; sikerével az amerikai demokrácia is látványos győzelmet aratott az évszázados előítéletek felett, és a gyakorlatban is bizonyította a jogegyenlőség lehetőségét.

A frakcióvezető szerint az Egyesült Államokkal továbbra is szoros, kiegyensúlyozott partneri viszonyra törekszenek, és bíznak benne, hogy az új elnök személye erre garancia.Lendvai Ildikó reméli, hogy a világgazdasági válság kezelésében is képes lesz a két ország együttműködni.

Figyelemre méltónak nevezte, hogy Barack Obama azonnal elismerő szavakat mondott riválisáról, John McCainről, aki pedig felajánlotta segítségét az ország érdekében. Eközben George Bush jelenlegi republikánus elnök rögtön a legmelegebb szavakkal üdvözölte utódját - áll a közleményben.
A frakcióvezető szerint Magyarország számára az első megnyilatkozások tanulsága éppen az, hogy a világ legfejlettebb demokráciájában az összefogás parancsa erősebb a pártok ellentéteinél.

Lendvai Ildikó utalt arra, hogy az MSZP külön figyelemmel és rokonszenvvel követte a Demokrata Párt kampányát, részt vett a demokrata konvención, hiszen a pártcsaládok logikája szerint az MSZP a Demokrata Párttal ápolt szorosabb kapcsolatokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását