2024. április 29. - Péter

Ellentétes ellenzék

Lesz elfogadott költségvetése és adócsomagja a kisebbségi szocialista kormánynak: az SZDSZ a 2009-es büdzsét, az MDF a jövő évi adójogszabályokat támogatja. Az Országgyűlés kedden szavaz a jövő évi adótörvényekhez, a költségvetést megalapozó törvényekhez
2008. november 24. hétfő 19:58 - Hírextra
Az SZDSZ készen áll arra, hogy elfogadja a költségvetést - jelentette be Fodor Gábor pártelnök az SZDSZ-frakció ülése közben hétfőn. A liberális vezető hangsúlyozta: a támogatás az országnak és nem a kormánynak szól. Az SZDSZ azért tudja támogatni a költségvetést, mert három stratégiai célkitűzése teljesült: az idei hiány jóval alacsonyabb lesz a tervezett a 3,8 százalékhoz képest; az Országgyűlés elfogadta a plafontörvényt a kiadások jelentős mérséklésére; és létrejött a stabilitási és reformalap - mondta Fodor Gábor.

Az MDF megszavazza az adócsomagot, de nemmel voksol költségvetés fő számaira - közölte Herényi Károly frakcióvezető az MTI kérdésére hétfőn.

Az adótörvényeknek és a költségvetésnek is megteremthető a többsége a parlamentben - erről Gyurcsány Ferenc írt hétfői blogbejegyzésében. Ez szerinte legalább annyira a legnagyobb ellenzéki párt kudarca, mint amennyire a kormány sikere.

A miniszterelnök úgy fogalmazott internetes naplójában, hogy a költségvetés elfogadása más megközelítésben a legnagyobb ellenzéki párt stratégiai veresége és egyben az ország sikere.
Gyurcsány Ferenc szerint az a költségvetés, ami a "parlament asztalán van, az adott helyzetben érdemi gazdaságpolitikai és politikai alternatíva nélkül áll".

A szocialista kisebbségi kormány az MTI információi szerint úgy számolt, hogy testületileg egyetlen ellenzéki frakció támogatása sem kell a költségvetés vagy az adócsomag elfogadásához, ezek a Robin Hood-adóhoz hasonlóan a képviselői hiányzások révén is elfogadtathatóak lennének a jelenlévő képviselők többségének igen szavazataival.

Orbán Viktor rendkívül veszélyesnek tartja a jövő évi költségvetést, amely szerinte a szociális katasztrófa kockázatát is magában rejti. A Fidesz elnöke hétfőn azt mondta, ha valóban ebben a formában fogadják el a jövő évi költségvetést, akkor Magyarország nagyon komoly kockázatokat vállal.

Kockáztatunk munkahelyeket, nyugdíjakat és az emberek biztos megélhetését. Ez a költségvetés így egy komoly szociális válság, katasztrófa kockázatát is magában rejti - fogalmazott Orbán Viktor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását