2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem az MTA-nak kell megoldaniai a válságot

Nem a Magyar Tudományos Akadémia feladata, hogy komplex gazdasági programmal álljon elő a kormány helyett - figyelmeztetett az InfoRádió Aréna című műsorában Pálinkás József, az intézmény elnöke. Hozzátette, a 13. havi fizetések megvonásán túl nem érzik a
2008. november 4. kedd 07:35 - Hírextra
A nemzeti csúcs hozadéka az volt, hogy az emberek láthatták: ha bajban van az ország, akkor a felelős emberek leülnek az asztalhoz és felelősen nyilatkoznak - mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hozzátette: reméli, mindenki őszintén mondta el az álláspontját. Közjogi következménye ugyan nincs az eseménynek, de azt talán elérték vele, hogy mindenki felelősen és meggondoltan nyilatkozik - jegyezte meg az MTA elnöke.

Pálinkás József kifejtette: az MTA-nak nem az a feladata, hogy gazdasági programmal álljon elő, hanem, hogy azokra a kérdésekre, amelyekre a tudomány eszközeivel lehet, elfogulatlanul válaszoljon.

A megszorítás mindenkit érint, így az MTA-t is. Már az eredetileg benyújtott költségvetés sem volt nagyon bőkezű a kutatáshoz és a fejlesztéshez. Ennek az összege 2006-ban "érte el" az egy százalékot, 2007-ben pedig a 0,97-et, holott két százalék körül kellene lennünk - fejtette ki a stúdió vendége.

Mint mondta, a költségvetés mostani tervezete annyiban érinti az MTA-t, hogy a tizenharmadik havi fizetést itt is arányosan csökkentették. További elvonásokról nem tud Pálinkás József, de arra rámutatott, habár drámai csökkenésről nincs szó, az összeg már önmagában kevés ahhoz képest, amilyen arányban a tudományra kellene fordítanunk a költségvetésből.

Az MTA elnöke figyelmeztetett: a fiatal tudósok alkotják a legmozgékonyabb munkaerőt, ha versenyképesek akarunk maradni, akkor azokat a kiemelkedően teljesítő embereket, akikért óriási harc folyik, nyugat-európai módon meg kellene fizetni.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását