2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A kormány mindent megtesz a lakosságért

A kormány nem tudja kivédeni a pénzügyi válság Magyarországra gyakorolt valamennyi hatását, ugyanakkor mindent megtesz a munkahelyek, a forint, a lakossági megtakarítások, a pénzügyi egyensúly és a fenntartható nyugdíjrendszer védelmében - mondta Lendvai
2008. november 4. kedd 09:54 - Hírextra
Az Országgyűlés összesen 30 órás időkeretben tárgyalja a jövő évi költségvetésről szóló előterjesztést; a keddi vezérszónoki és további felszólalásokra 11 órás időkeret áll a képviselők rendelkezésére.

A szocialista vezérszónok kiemelte: a köz- és piaci szféra munkahelyvédelmének, a 13. havi nyugdíj megőrzésének, valamint a hazai vállalkozások további segítésének komoly ára van, amelyet a társadalomnak közösen kell megfizetnie.

A kormányzati védelem ára egyebek mellett a közalkalmazottak stagnáló fizetése, a tizenharmadik havi nyugdíj megszorításai és a nem csökkenő adóelvonások. A közös felelősségvállalás elmaradása azonban a jövő évi költségvetés tervezetében foglaltaknál jóval súlyosabban károsítaná az országot, hiszen egyszerre lehetne számolni a gazdaság, az államháztartás és a forint összeomlásával - fejtette ki az MSZP frakcióvezetője.

A képviselő szerint Magyarországnak elsősorban két sebezhető pontja alakult ki az elmúlt években. Elismerte a kormányoldal felelősségét abban, hogy az állami kiadások rendszeresen meghaladták a bevételeket, míg a Fidesz számlájára írta az olyan "szükséges változtatások" megakadályozását, mint az önkormányzati, az egészségügyi, az oktatási és a társadalombiztosítási reform.

Lendvai Ildikó egyetértését fejezte ki a Fidesznek az állami luxuskiadások lefaragására, a gazdaságélénkítésre és vállalkozások segítésére tett javaslataival. Megjegyezte: a legnagyobb ellenzéki párt ugyanakkor eddig olyan "luxuskiadások" lefaragásához sem adta beleegyezését, mint az önkormányzati kiadások csökkentése, a közigazgatási hivatalok működésének ésszerűsítése, a népszavazás eltörlése, valamint a pártfinanszírozás tisztába tétele.

Bejelentette: a kormány gazdaságélénkítő csomag összeállításán dolgozik, amihez minden politikai oldal konkrét javaslatokat tehet a csütörtöki gazdasági csúcson. Szólt arról, a kabinet valamennyi ellenzéki párttal egyetért abban, hogy a központi költségcsökkentésen túl szükség van egy vállalkozásokat segítő, munkahelyeket védő csomagra. Hangsúlyozta: a kormány ezért többletfedezetet kíván biztosítani az Új Tudás Programhoz, a tudományos kutatásokhoz, az európai uniós támogatások lehívhatóságához, a "segély helyett munka programhoz", a piacmegőrzéshez, az "állami exportdoktori szerepvállaláshoz", valamint a hitelhez jutás új lehetőségeinek biztosításához.

A szocialista vezérszónok szerint az MSZP nyitott a képviselői jövedelmekről szóló megállapodásra, annak érdekében, hogy a politikusok is arányos részt tudjanak vállalni a válság megoldásából.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását