2024. május 21. - Konstantin

A Fidesz elutasítja a költségvetést

A Fidesz jelenlegi formájában nem támogatja a 2009-es költségvetési törvényjavaslatot, mert az nem kellően megnyugtató abban a tekintetben, hogy Magyarország meg tudja állítani a gazdasági válságot - jelentette ki Kósa Lajos a jövő évi büdzsé általános vi
2008. november 4. kedd 10:08 - Hírextra
A jövő évi költségvetéssel az emberek biztonsága kerül veszélybe, a tartalékok jóval kisebbek annál, hogy az előterjesztésben szereplő megszorító csomagot át tudják vészelni - fogalmazott a Fidesz vezérszónoka.

Az ellenzéki politikus szerint a családok mindennapjait és közlekedését érintő támogatásokból 90 milliárd, a bérekből 120 milliárd, a nyugdíjakból és az egészségügyből 170 milliárd, az önkormányzatoktól 150 milliárd forintot vesz el az állam. Megjegyezte: a kistérség értelmetlenné válik, olyan alacsony lesz a finanszírozása.

Kósa Lajos a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelkeretével kapcsolatban azt mondta, értelmetlen lesz a hitel felhasználása, ha nem lesz hozzá gazdaságélénkítő csomag. Úgy vélte, a hitelt azért kell felvenni, mert jövőre 27,5 milliárd eurós kötelezettségek járnak le, és komoly a veszélye, hogy ezeket a finanszírozási kereteket nem tudjuk megújítani.

A Fidesz vezérszónoka kiemelte: reformok kellenek, de a reform önmagában nem érték.
"Azt kell megérteni a kedves szocialista képviselőtársaknak, hogy nem a felvilágosult abszolutizmusban élünk. Ez nem a szocialista reformkor, nem a késő Kádár-kor reformdulakodása. Demokráciában élünk, tehát a reformok csak akkor értelmesek, ha a választók elfogadják őket" - fogalmazott.

A politikus az egészségügyi reformról azt mondta, sokkal nagyobb lenne a válság, ha bekerültek volna a társadalombiztosításba a befektetési alapok, amelyek most világszerte összeomlottak.
Élesen bírálta a kis önkormányzatok összevonását, mert - mint mondta - az önkormányzati reformot a fővárossal kellene kezdeni, amelynek sokkal nagyobb a befolyása az ország gazdaságára. Hozzáfűzte: Budapesten az ország GDP-jének több mint 40 százalékát termelik meg.

Kósa Lajos szerint 2000 önkormányzattal számolva maximum 40 milliárd forintot lehet megspórolni, ami a rendszer egészét tekintve szinte semmi, egy feleslegesen megépített 4-es metró megálló többe kerül.

"A picikkel nem lehet kezdeni, mert ha a szamosangyalosi önkormányzaton 70 százalékot megtakarítunk, az sem éri el az 50 millió forintot. Kezdjük a fővárossal! Maga a főpolgármester, a kerületi polgármesterek folyamatosan azt mondják, lehetetlen így működtetni egy nagyvárost" - jegyezte meg.

Kiemelte, hogy sehol nem működik a világban főváros ennyi kerülettel, önkormányzattal, képviselővel. "Mindenki Szamosangyaloson, Bedőn, meg Vekerden akar spórolni, azokat akarja összevonni körjegyzőségbe. Dehogy! Küldjék el a fővárosi hivatal felét. Az mindjárt 500 ember" - mondta Kósa Lajos, akinek szavait taps követte.

Kósa Lajos a pénzügyi válság kapcsán azt mondta, a napnál világosabb, hogy a kormány gazdaságpolitikája miatt került a magyar gazdaság szélsőségesen legyengült állapotba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását