2024. május 5. - Györgyi

Tudással a válság ellen

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint az oktatás, a kultúra és a tudomány olyan területek, amelyek eloszlathatják a válságot Európában és ezen belül Közép-Európában a mostani válságot, amely még nem is látszik teljes egészében.
2008. november 3. hétfő 07:16 - Hírextra
A politikus vasárnap este beszélt erről a budai Várban, azon az ünnepségen, amelyen beiktatták Sors András természettudós-közgazdászt a Collegium Budapest rektorának, a hat év után távozó Klaniczay Gábor utódjaként.

A miniszter szerint most arról van szó mindenhol, hogy meg kell változtatni az állam szerepét és funkcióját, ő maga erős, de változó szerepű államot tart jónak, amely partnerséggel, együttműködéssel és feltételekkel segíti a szabad gondolkodást, a tudományos kutatásokat.
Göncz Kinga külügyminiszter biztos volt abban, hogy Sors András - tudományos nagykövetként is világszerte tapasztalatokat szerezve - kiváló rektora lesz a tudományos intézménynek.
Kiemelte a Collegium Budapest erős autonómiáját és függetlenségét is.

A miniszter álláspontja szerint a Collegium Budapestet - mivel állandó mély kapcsolatban van az egész felsőoktatással - spirituális forrásnak is lehet nevezni.

Sors András arról beszélt, hogy első számú feladatának azt tekinti, hogy hidat építsen Magyarország és a külföld között.

Az utódjától a rektori láncot átvevő tudós hangsúlyozta a magyar tudományos és technológiai potenciál erejét és azt a célját, hogy a külföldi kutatásokban részt vett magyar tudósok vissza is térjenek tapasztalataikkal.

Az 1983-ban alakult Collegium Budapest az első közép-kelet-európai intézménye volt annak az együttműködésnek, amelyet több európai ország indított 1991-ben alapítványokkal és magánszponzorokkal összefogva.

A Collegium főleg nemzetközi cserekutatási programokat szervez magyar és külföldi intézetek között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását