2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Reneszánsz konferencia és Tárlat a könyvtárban

Könyv- és térképritkaságokat, 15-16. századi kéziratokat, valamint Mátyás király kultuszát tükröző 19. századi "népiratkákat" felvonultató könyvritkaságokból nyílik kiállítás csütörtökön a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában (FSZEK); a tár
2008. november 3. hétfő 08:50 - Hírextra
A kiállításon az érdeklődők egyebek mellett egy 17. század eleji Matthias Seutter-atlaszt, Wofgang Lasius 1563-as magyarországi térképét és Abraham Ortelius világatlaszának 1592-es antwerpeni kiadását tekinthetik meg mindössze egy hétig, mivel védett dokumentumokról van szó - mondta el Sándor Tibor, a Budapest gyűjtemény vezetője az MTI-nek.

A reneszánsz témakörében szervezett konferencián Szörényi László, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének igazgatója A humanizmus helye a 15. századi magyarországi irodalomban címmel tart előadást, Végh András, a Budapesti Történeti Múzeum főmuzeológusa pedig Buda és Pest 15. századi városképét mutatja be a közönségnek. Az érdeklődők a Mátyás korabeli könyvkultúráról hallhatnak Zsupán Edina, az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárának tudományos munkatársától.

Mikó Árpád, a Magyar Nemzeti Galéria főosztályvezetője a Jagelló-kori reneszánsz művészeti központokról tart előadást, míg Kiss Erika, a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa a késő gótikától egészen a késő reneszánszig vezeti az érdeklődő publikumot. A konferenciát Szabó Ágnes, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár könyvtárosának előadása zárja A reneszánsz városeszmény és a Zichy-kódex címmel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását