2024. május 11. - Ferenc

UNESCO: bővölt a lista

Teljessé vált az ENSZ Nevelésügyi Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Abu Dzabiban tartott tanácskozásán tárgyalt lista, amely a világ szellemi kulturális örökségeit tartalmazza.
2009. október 1. csütörtök 21:40 - HírExtra
A kormányközi bizottság összesen 76 hagyományt - köztük a magyar busójárást - nyilvánított védetté. Világörökség lett például a sárkányhajó fesztivál, a papírvágási technika, a Kínában élő koreaiak bő termésért bemutatott áldozati tánca, a tibeti opera, és a Jüejü opera. Japán is számos védett szellemi kulturális örökséggel büszkélkedhet, miután 13 hagyomány kapott világörökségi védelmet.

Szép számmal kerültek horvát szokások is a védettségi listára, az adriai országból hét hagyomány is világörökség lett. Megőrzésre érdemesnek találták a Hravatsko Zagorje-i fajáték-gyártást, csakúgy mint a királynők felvonulásaként ismert tavaszi eseményt Gorjani faluban.

A 76 szellemi kulturális örökség között szerepelnek azerbajdzsáni, belga, ciprusi, észt, francia, indonéz, mali, mexikói, nigériai, koreai, spanyol, román, török, üzbég és vietnami hagyományok is. Észtországból a seto leelo nevű éneklés, Franciaországból többek közt a Réunion szigetén honos maloya zene és tánc lett védett. Megőrzésre méltónak minősítették az indonéz batikolás művészetét is, mint ahogy a Nigéria egyes vidékein szokásban lévő különleges temetkezési hagyományt is. Világörökséggé vált a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek egyikén élő silbo gomero nyelv is.

Most először az UNESCO a világ veszélyben lévő szellemi kulturális örökségeiről is kiadott listát. Eltűnés fenyegeti a Kínában élő csiang kisebbség újévi ünnepét, a Korzika szigetén honos paghjella éneklést, illetve a bijelgí mongol népi táncot is. A lista összesen 12 olyan hagyományt tartalmaz, amelyeket többek közt a fiatalok hiányzó érdeklődése, vagy éppen a természeti katasztrófák miatti elvándorlás fenyeget.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását