2024. április 28. - Valéria

Minden második gyalogos és biciklis szabálytalan

Mintegy 45 ezer gyalogost és biciklist ellenőrzött október 1-je és 26-a között az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), minden második gyalogos és harmadik biciklis megsértett valamilyen közlekedési szabályt - közölte a rendőrség hétfőn az MTI-vel.
2008. november 3. hétfő 15:02 - Hírextra
A rendőrségi honlapon publikált közlemény szerint a közlekedés biztonságosabbá tétele miatt zajló akció első három hetében 18.337 gyalogost és 26.771 biciklist ellenőriztek. Minden második gyalogos elkövetett valamilyen szabálysértést, ezerrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 573-mal szemben pedig szabálysértési eljárást kezdeményeztek. Legtöbbször azonban - 5931 esetben - csak figyelmeztettek a szabálytalan közlekedés miatt.

Négy hét alatt 26.771 biciklist ellenőrzött a rendőrség, 3227 esetben szabtak ki helyszíni bírságot és 1395-tel szemben kezdeményeztek eljárást. Figyelmeztetésben 5604-en részesültek - olvasható a rendőrség közleményében.

Mint írják: a gyalogosok által leggyakrabban elkövetett szabálysértés a tiltott helyen, vagy tilos jelzésen való áthaladás volt, míg a kerékpárosoknál a kötelező tartozékok hiánya volt a leggyakoribb büntetési ok.

Közleményük szerint az akció során 127 embert fogtak el; 105 embert vér- és vizeletminta-vételre, 72-t légalkohol vizsgálatra állítottak elő.

A rendőrség összegzésében azt írta, hogy a gyalogosok és a biciklisek jelentős része nem közlekedik szabályosan, ezért a további fokozott ellenőrzés és a szigorúbb büntetés is indokolt.

Az ORFK október elsején indított ellenőrző akciót a gyalogosokkal és biciklisekkel szemben, mert kimutatásaik szerint az elmúlt időszakban megnövekedett az általuk okozott, vagy elszenvedett közúti balesetek száma. A fokozott ellenőrzés célja e két csoport szabálykövető magatartásának "kikényszerítése" a közlekedés biztonságának növelése érdekében. Az akcióban több mint 21 ezer rendőr és ezer polgárőr vett részt. Az akció november 30-ig folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását