2024. április 29. - Péter

Kiemelt ügy a nagycsécsi gyilkosság

A rendőrség kiemelt ügyként kezelik a Nagycsécsen történt gyilkosságot, a történtek kiderítésére külön nyomozócsoportot hoztak létre - közölte Draskovics Tibor rendészeti miniszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.
2008. november 3. hétfő 17:16 - Hírextra
A nyomozócsoportban nem csak az illetékes megyei rendőrkapitányság, hanem a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai is helyet kaptak.

Az a kormány szándéka, hogy ennek az ügynek minden eleme váljék ismertté, értsék és tudják, kik és miért követték el ezt a brutális tettet. Értsük és tudjuk meg, kiket és mi motivált, volt-e valamilyen rasszista vagy etnikai oka a gyilkosságnak, vagy valami más húzódik meg mögötte - mondta a miniszter.

Kérdésre válaszolva az uzsorakölcsönt az egyik lehetséges motívumnak nevezte a tárca vezetője.
Szólt arról is, hogy a kormány a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezte az uzsorakölcsönnel kapcsolatban. A javaslat új bűncselekményként definiálja az uzsorakölcsönt, ha az a hitelfelvevő anyagi ellehetetlenülését eredményezi. Alapesetben az uzsorakölcsön kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel lenne sújtható, de ha bűnszövetkezetben követik el, akár nyolc év börtön is járhatna érte.

Kifejtette: kistelepüléseken nem ritka az uzsorakölcsön behajtása miatti erőszak, és ez nem korlátozódik a roma kisebbség tagjaira.

A miniszter azt mondta, jogos mindenkinek, különösen a roma kisebbség tagjainak a felháborodása, de jogos az az igény is, hogy bármilyen durva is volt ez a tett, nem legitimálhat erőszakba torkolló lépést senkinek a részéről. Az az érdeke mindenkinek, hogy kiderüljön, kik követték el ezt a cselekményt és őket minél előbb bíróság elé állítsák - mondta.

Anyagilag is támogatja majd a helyi önkormányzat azt a családot, amelyben két ember vesztette életét hétfőre virradóra a Borsod megyei Nagycsécsen, amikor Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két családi házra.

Gulyás Ottó, a település független polgármestere az MTI-nek azt mondta: a községben - ahol a roma lakosság aránya mintegy 30 százalék - jó a kapcsolat a kisebbséggel. Itt is, mint minden kis faluban vannak problémák, de arra, hogy ekkora horderejű bűncselekmény történjen, senki sem gondolt - közölte.

Mint hozzátette, az áldozatok visszahúzódó természetű emberek voltak.Véleménye szerint az elkövetőkről és esetleges indítékukról minden megállapítás egyelőre csak találgatás.
A polgármester kiemelte, hogy keresik a család számára a támogatási lehetőséget. Gulyás Ottó arra kérte a település lakóit, hogy őrizzék meg nyugalmukat.

Hétfőre virradóra ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő nagycsécsi családi házra; a támadásban egy 43 éves férfi és egy 40 éves nő életét vesztette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását