2024. április 29. - Péter

A szlovákok helyeslik a kemény fellépést

A szlovák országos rendőrfőkapitány helyettese szerint indokolt és helyénvaló volt a rendőrség szombati kemény fellépése a dunaszerdahelyi focimeccsen. A szlovákiai elektronikus sajtó szombaton este nagy figyelmet szentelt a DAC-Slovan labdarúgó mérkőzése
2008. november 2. vasárnap 12:30 - Hírextra
Az esti hírműsorok kiemelt helyen számoltak be a kemény rendőri fellépésről.

Stanislav Jankovics, az országos rendőrfőkapitány helyettese a helyszínen pozitívan értékelte a rendőrség közbeavatkozását, ám élesen bírálta a rendezőket, akik szerinte számos mulasztást követtek el.

A legnagyobb hiányosságnak azt nevezte, hogy a kértnél sokkal kevesebb rendezőt biztosítottak és megfeledkeztek a mentők és tűzoltók készenlétbe helyezésétől is. A szervezőket terheli a felelősség azért is, hogy a rendőrségi közbeavatkozás után nem nyitották ki a stadion kapuit, így a tumultusban sokan megsérültek.

A mérkőzés 17. percében történt rendőri közbeavatkozást Jankovics azzal indokolta, hogy a DAC-szurkolók megtámadták a rendőröket.

Stanislav Jankovics elmodnta: a rendőrség összesen 31 embert - 16 magyar és 15 szlovák állampolgárt állított elő, három esetben bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást. Őrizetben vettek egy magyar polgárt, akit Szlovákiában köröztek, egy másik magyar állampolgár pedig hamis iratokkal rendelkezett.

A rendőrségi akció során több mint 50-en sérültek meg. A Markiza televízió esti hírműsora szerint a két szurkolótábor már hetek óta készült a szombati nagy balhéra, a hazai drukkereket magyarországi szurkolók is erősítették, emiatt már napok óta érezhető volt a feszültség a városban.

A mérkőzésen több politikus is részt vett. A történteknek az Magyar Koalíció Pártja több parlamenti képviselője mellett szemtanúja volt Dusan Csaplovics, a kisebbségekért felelős kormány-elnökhelyettes, valamint Heizer Antal, Magyarország pozsonyi nagykövete is.

A Magyar Koalíció Pártja nyilatkozatban ítélte el a történteket. Pázmány Péter, Dunaszerdahely polgármestere nyilatkozatában a demokrácia megcsúfolásának és a rendőrség nem megfelelő felkészültségének minősítette a történteket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását